Browsing Master's theses (IHA) by Title
Now showing items 125-144 of 318
-
Faktorer i saueholdet som påvirker lammenes dødelighet og tilvekst om våren, med vekt på søyas hold og energibalanse før lamming
(Master thesis, 2013-08-05)Hovedformålet med denne oppgaven var å påvise en eventuell effekt av søyas hold og energibalanse før lamming på dødelighet og/eller tilvekst hos lam i perioden fra fødsel til vårveiing. I tillegg ble det sett på andre ... -
Faktorer som påvirker grovfôropptaket hos sau
(Master thesis, 2011-11-03)Formålet med oppgaven var å se på hvilke faktorer som påvirker grovfôropptaket hos sau, samt å vurdere hvilke opplysninger som er nødvendig for å utarbeide beregninger for forventa grovfôropptak hos sau i Norge. Datamateriale ... -
Faktorer som påvirker kalvingsegenskaper hos norske kjøttferaser og krysninger
(Master thesis, 2016-08-18)I dag er det stor underdekning av norsk storfekjøtt på grunn av redusert antall melkekyr uten tilsvarende økning i ammekutallet, samtidig som etterspørselen etter storfekjøtt har økt. Spesialisert kjøttproduksjon med ammekyr ... -
Faktorer ved fôringen som kan påvirke konsistensen på avføringen hos melkeku
(Master thesis, 2015-07-16)Formålet med oppgaven var å se nærmere på mulige faktorer med grovfôret som kan påvirke konsistensen på avføringen fra melkekyr. Oppgaven er basert på litteraturstudie og en feltundersøkelse. Litteraturstudien gir ... -
Faktorer ved saueholdet som har betydning for lammets livskraft og levedyktighet, med fokus på fôrstyrke i sein drektighet
(Master thesis, 2017)Tall fra Sauekontrollen viser at lammedødeligheten for NKS har økt de siste årene, og i den neonatale perioden er lammetapet størst de tre første dagene etter fødsel. Dette gir negative følger for økonomien, i tillegg til ... -
Fatty acid composition and gene expression in the third generation of Atlantic salmon families selected for high and low capacity of omega3 fatty acid synthesis
(Master thesis, 2017)The major aim of this thesis was to study offspring (the third generation) of Atlantic salmon selected by high and low EPA and DHA synthesis capacity (according to high and low d6dB expression level in liver) have differences ... -
Fatty acid specificity of skin phospholipid subclasses and the response to dietary reduction of EPA and DHA in Atlantic salmon ( Salmo salar)
(Master thesis, 2016-08-16)Abstract The different phospholipid classes play a critical role in cell membrane structure and function. Skin is the first barrier for the animal body to prevent environmental damage and are in addition to the gills also ... -
Fear response and social interactions in dairy goat housed in three different densities during pregnancy
(Master thesis, 2012-09-06)Farm animals are social and are willing to work for access to social companions. To separate and isolate animals from each other is a strong stressor, and will induce fear. The fear of novel and fear-eliciting situations ... -
Feasibility of using rare earth elements (REEs) to mark and identify escaped farmed Atlantic salmon (Salmo salar L.)
(Master thesis, 2014-02-11)The development of a marking technique which could be efficiently used to mass-mark different groups of salmonids, would be a great tool for fisheries and aquaculture management. The present study was conducted in order ... -
Feed intake, nutrient digestibility, growth performance and general health of piglets fed increasing levels of yeast
(Master thesis, 2017)In Norway, the climatic conditions and limited agricultural area impedes production of protein-rich plant-feedstuff, leading to the current dependency of import of soybeans. Norway has large forest areas, which constitute ... -
Feed quaility for improved survival and robustness of cleaner fish
(Master thesis, 2014-02-19)The aim of study was to improve the quality of moist feed for Ballan wrasse with use of different binders and inclusion level of the binders, as well as optimizing the immersion bath to improve gelling of alginate. Quality ... -
Feed structure : effects on physical quality of the feed, chemical status of the feed and nutritional consequence
(Master thesis, 2013-10-21)Two experiments were conducted to study effects of grinding and pelleting on feed structure using either wheat or maize as a base ingredients. In experiment 1, four diets were formulated to contain either completely ground ... -
Fett og omega 3 til hest : kilder, potensiell virkning og bruksområde
(Master thesis, 2016-09-07)Bruk av mer fett i fôr til hest har i nyere tid blitt vanligere enn før. Fett gir en mulighet til å øke energikonsentrasjonen i fôret, og samtidig redusere inntaket av NSC, som sukker og stivelse. Mange hester er avhengig ... -
Fettsyresammensetning i kumelk ved fôring med surfôr av timotei, raigras eller mais
(Master thesis, 2010-12-06)I denne oppgaven var hensikten å sammenligne virkning av fôring med timotei-, raigras eller maissurfôr på fettsyresammensetning i kumelk. Siden tidligere forsøk, blant annet på Jæren, med bruk av raigras har gitt gode ... -
Fiberrike ingredienser i fôr til fjørfe : effekt av bygg på produksjonsresultater for slaktekylling og erteskallfiber på energiverdi for voksne haner
(Master thesis, 2012-08-13)Det ble utført et forsøk med byggbasert fôr til slaktekyllinger. Fôret ble tildelt i to dietter der den ene var tilsatt enzym (β-glukanase og xylanase) og den andre var uten tilsetning. Det er kjent at slaktekylling ikke ... -
Fillet quality and health of vaccinated or unvaccinated Atlantic salmon (Salmo salar L)
(Master thesis, 2015-12-14)The prime goal of the present study was to investigate the impacts of vaccine on biometric traits, melanization of tissues and fillet quality of Atlantic salmon (Salmo salar L). In the experiment, a total number of 420 ... -
Fillet quality and yield of farmed Atlantic salmon (Salmo salar L.): variation between families, gender differences and the importance of maturation
(Master thesis, 2012-04-27)The aim was to study biometric parameters, yield and fillet quality traits of farmed Atlantic salmon (Salmo salar L.) belonging to the 2008 year class of the breeding nucleus of SalmoBreed AS, Norway. The offspring analyzed ... -
Fillet quality of Atlantic salmon (Salmo salar L.). Relevance of dietary amino acid supplementation and acclimation temperature before slaughter
(Master thesis, 2011-10-12)The aim of the present study was to investigate the impact of dietary composition and acclimation temperature before slaughter on fillet quality development of farmed Atlantic salmon (Salmo salar L.). The fish were fed a ... -
Fine mapping of two QTL regions associated with inguinal hernia in pig
(Master thesis, 2015-07-16)Pigs suffering from hernias are of concern for pig producers as they can lead to poor animal welfare and economic loss for the producer. Inguinal and scrotal hernia describes instances where abdominal contents protrude ... -
Forskjeller i atferd mellom tre katteraser: arvbarhet av noen atferdsegenskaper, og eierens forhold til sin katt
(Master thesis, 1998)Det ble sendt ut spørreskjemaer til eiere av siameser, perser og vanlig huskatt. Jeg ønsket å finne ut om det var forskjeller i atferdsegenskaper mellom de ulike katterasene. For å kunne beregne arvbarhetsestimater for ...