Faktorer ved fôringen som kan påvirke konsistensen på avføringen hos melkeku
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/293261Utgivelsesdato
2015-07-16Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master's theses (IHA) [318]
Sammendrag
Formålet med oppgaven var å se nærmere på mulige faktorer med grovfôret som kan påvirke
konsistensen på avføringen fra melkekyr.
Oppgaven er basert på litteraturstudie og en feltundersøkelse. Litteraturstudien gir en
sammenfatning av de viktigste faktorene som er kjent å kunne gi blaut avføring hos melkekyr.
Faktorene er delt inn i sykdomsrelaterte og fôringsrelaterte årsaker. I tillegg gir litteraturdelen
en definisjon av blaut avføring og en oversikt over omsetningen av næringsstoffer i
tarmkanalen hos melkekyr.
Feltundersøkelsen ble gjennomført i samarbeid med Felleskjøpet Fôrutvikling. I
feltundersøkelsen ble prøver av grovfôr og avføring fra 13 gårder i Trøndelag og Nord-Norge
våren 2013 samlet inn av konsulenter i Felleskjøpet Agri. Seks av besetningene hadde et
problem med blaut avføring og sju av besetningene hadde normal konsistens på avføringen.
Faktorene som blir undersøkt i oppgaven var innhold av TS og makromineraler i grovfôr og
avføring, samt innhold av NDF, protein, gjæringskvalitet og hygienisk kvalitet i grovfôr.
Innholdet av elektrolytter i grovfôr er beskrevet ved kation/anion-balansen beregnet som
differansen Na og K minus Cl og S og oppgitt som milliekvivalenter.
Resultatene viser ingen klare sammenhenger mellom elektrolyttinnholdet i fôret og
avføringens konsistens, noe det heller ikke var for de øvrige faktorene som ble undersøkt.
Besetninger med blaut avføring hadde numerisk høgere innhold av mugg- og gjærsopp, samt
sporer i grovfôret, men forskjellene var ikke sikre. The aim of the present thesis was to study feeding factors that can influence consistency of
faces in dairy cows. The thesis is based on a literature survey and a field data collection. The
literature survey gives an overview of the most important factors known to give liquid
consistency of feces in dairy cows. The factors are divided into disease and feeding related
causes. In addition, the literature part of the thesis gives a definition of wet fecal consistency
and an overview of metabolism of main nutrients in the digestive tract of dairy cows.
The field data collection was carried out in cooperation with Felleskjøpet Fôrutvikling. In
total, the advisory staff of Felleskjøpet Agri collected roughage and fecal samples from 13
farms in Trøndelag and Nord-Norge during the spring of 2013. Six of the farms where having
problems with liquid fecal consistency, whereas the remaining seven did not have problems.
The factors examined in the thesis were content of dry matter and macro minerals in roughage
and feces, together with content of NDF, protein, fermentation quality and hygienic quality in
roughage. The content of electrolytes in roughage is calculated as the dietary cation-anion
balance (DCAB) in Milli equivalents as the difference between Na plus K minus Cl plus S.
The results did not show any clear relationship between content of electrolytes in the feed and
fecal consistency, nor did any of the other factors examined. Herds with liquid fecal
consistency had a numerical higher content of fungi and spores in roughage, but due to high
variability, the difference was not statistical.