• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Faculty of Biosciences (BioVit)
  • Master's theses (IHA)
  • View Item
  •   Home
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Faculty of Biosciences (BioVit)
  • Master's theses (IHA)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Faktorer ved fôringen som kan påvirke konsistensen på avføringen hos melkeku

Hansen, Gry-Heidi Omland
Master thesis
Thumbnail
View/Open
gry-heidi masteroppgave 2015.pdf (2.223Mb)
URI
http://hdl.handle.net/11250/293261
Date
2015-07-16
Metadata
Show full item record
Collections
  • Master's theses (IHA) [317]
Abstract
Formålet med oppgaven var å se nærmere på mulige faktorer med grovfôret som kan påvirke

konsistensen på avføringen fra melkekyr.

Oppgaven er basert på litteraturstudie og en feltundersøkelse. Litteraturstudien gir en

sammenfatning av de viktigste faktorene som er kjent å kunne gi blaut avføring hos melkekyr.

Faktorene er delt inn i sykdomsrelaterte og fôringsrelaterte årsaker. I tillegg gir litteraturdelen

en definisjon av blaut avføring og en oversikt over omsetningen av næringsstoffer i

tarmkanalen hos melkekyr.

Feltundersøkelsen ble gjennomført i samarbeid med Felleskjøpet Fôrutvikling. I

feltundersøkelsen ble prøver av grovfôr og avføring fra 13 gårder i Trøndelag og Nord-Norge

våren 2013 samlet inn av konsulenter i Felleskjøpet Agri. Seks av besetningene hadde et

problem med blaut avføring og sju av besetningene hadde normal konsistens på avføringen.

Faktorene som blir undersøkt i oppgaven var innhold av TS og makromineraler i grovfôr og

avføring, samt innhold av NDF, protein, gjæringskvalitet og hygienisk kvalitet i grovfôr.

Innholdet av elektrolytter i grovfôr er beskrevet ved kation/anion-balansen beregnet som

differansen Na og K minus Cl og S og oppgitt som milliekvivalenter.

Resultatene viser ingen klare sammenhenger mellom elektrolyttinnholdet i fôret og

avføringens konsistens, noe det heller ikke var for de øvrige faktorene som ble undersøkt.

Besetninger med blaut avføring hadde numerisk høgere innhold av mugg- og gjærsopp, samt

sporer i grovfôret, men forskjellene var ikke sikre. The aim of the present thesis was to study feeding factors that can influence consistency of

faces in dairy cows. The thesis is based on a literature survey and a field data collection. The

literature survey gives an overview of the most important factors known to give liquid

consistency of feces in dairy cows. The factors are divided into disease and feeding related

causes. In addition, the literature part of the thesis gives a definition of wet fecal consistency

and an overview of metabolism of main nutrients in the digestive tract of dairy cows.

The field data collection was carried out in cooperation with Felleskjøpet Fôrutvikling. In

total, the advisory staff of Felleskjøpet Agri collected roughage and fecal samples from 13

farms in Trøndelag and Nord-Norge during the spring of 2013. Six of the farms where having

problems with liquid fecal consistency, whereas the remaining seven did not have problems.

The factors examined in the thesis were content of dry matter and macro minerals in roughage

and feces, together with content of NDF, protein, fermentation quality and hygienic quality in

roughage. The content of electrolytes in roughage is calculated as the dietary cation-anion

balance (DCAB) in Milli equivalents as the difference between Na plus K minus Cl plus S.

The results did not show any clear relationship between content of electrolytes in the feed and

fecal consistency, nor did any of the other factors examined. Herds with liquid fecal

consistency had a numerical higher content of fungi and spores in roughage, but due to high

variability, the difference was not statistical.
Publisher
Norwegian University of Life Sciences, Ås

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit