Kjøkkenvaner og mattrygghet hos forbrukeren : fokus på krysskontaminering og hygiene etter håndtering av rå kylling
Master thesis
Submitted version
View/ Open
Date
2018Metadata
Show full item recordCollections
- Master's theses (KBM) [929]
Abstract
Matbåren sykdom er et helsemessig og samfunnsøkonomisk problem. For å sikre trygg mat til alle, er det utformet en strategi som skal dekke hele matkjeden fra «jord/fjord til bord». Det er derimot vanskelig å kontrollere hva som skjer i siste ledd av matkjeden, hjemme på forbrukerens kjøkken. Forbrukerens rolle knyttet til krysskontaminering og overføring av sykdomsfremkallende bakterier er stor. Det er derfor ofte ønskelig å kartlegge forbrukeradferd på kjøkkenet, å studere ulike grupperinger i befolkningen med tanke på risikoadferd, samt å identifisere potensielle kilder til krysskontaminering (som for eksempel gjennom oppvaskkoster og kjøkkensvamper) på forbrukerens kjøkken. Denne informasjonen kan potensielt benyttes til strategisk og målrettet informasjon og opplæring av forbrukere.
Hensikt: Målet med denne masteroppgaven var å få økt kunnskap om kjøkkenvaner og mattrygghet hos forbrukere, med spesielt fokus på krysskontaminering og hygiene etter håndtering av rå kylling. Food-borne disease is a health and socio-economic problem. To ensure safe food for all, a strategy has been developed that will cover the entire food chain from "farm to plate". However, it is difficult to control what happens in the last section of the food chain, at the consumer's kitchen. The consumer's role in cross-contamination and transmission of pathogenic bacteria is high. Thus, it is necessary to study consumer behaviour in the kitchen, different groups in the population in terms of risk behaviour, as well to identify potential sources of cross-contamination (for instance dish brushes and dish sponges) at the consumer's kitchen. This information can potentially be used for strategic and targeted training and information to consumers.
Purpose: The aim of this master's thesis was to increase knowledge about kitchen habits and food safety in consumers kitchen, with an additional focus on cross contamination and hygiene after handling raw chicken.