Blar i Master's theses (KBM) på tittel
Viser treff 69-88 av 888
-
Benchmarking of phylogenetic approaches for molecular epidemiology of clonal populations of bacteria : a case study with Listeria monocytogenes from food industry
(Master thesis, 2021)Listeria monocytogenes is a foodborne pathogenic bacterium with a clonal population structure. It is widely distributed in natural environments and can establish and persist in food processing factories for years, making ... -
Benchmarking of sequence-based machine learning methods for prediction of antibody polyreactivity
(Master thesis, 2022)Antibodies are of great importance as therapeutics and a prerequisite for their success is high specificity to a desired target. Some antibodies however, termed polyreactive, are able to recognize and react to a diverse ... -
Beskrivende sensoriske metoder
(Master thesis, 2015-08-04)In recent years, the growing demand for cost efficiency within product development in the food Industry, have created a need for rapid descriptive sensory methods. Several new rapid methods have subsequently been ... -
Bestemmelse av enzymatiske faktorer som bidrar til prosessiv hydrolyse av vanskelig nedbrytbare polysakkarider
(Master thesis, 2010-12-16)Denne oppgaven er skrevet som en del av større forskningsprosjekt hvor det overordnede målet er å utvikle enzymer som mest mulig effektivt degraderer den uløselige biopolymeren kitin (β-(1, 4)-bundet N-acetylglucosamine ... -
Betalainer i beter (Beta vulgaris) : utvikling av analysemetodikk og kartlegging av betalainer i betesorter
(Master thesis, 2016-08-09)Det har blitt utviklet en metode for ekstraksjon og kvalitativ og kvantitativ analyse av betalainer med HPLC-MS og spektrofotometer. Betalainene ble ekstrahert fra både rødbete, gulbete og polkabete (Beta vulgaris). H ... -
Betydning av fruktose for kostrelaterte helseproblemer
(Master thesis, 2013-08-07)Synet på sukker som næringsmiddel har endret seg de siste ti-årene. Tidligere antakelser, som blant annet at sukker ikke virker fetende, er i dag erstattet med kunnskap om klare sammenhenger mellom sukkerinntak og sykdom. ... -
Betydning av genetiske varianter av κ-kasein og β-laktoglobulin for kvaliteten på fermentert melk
(Master thesis, 2016-11-15)Meieriprodukter er avhengige av en god kontroll på mange hygieniske og teknologiske aspekter, fra jord til bord. Et område som er relativt nytt med tanke på produktkvalitet er de iboende genetiske forskjellene mellom dyrene. ... -
Betydningen av formodning ved ysting av Gouda-type ost fra kaseinstandardisert melk, innvirkning på kalsiuminnholdet og konsistens i osten
(Master thesis, 2016-08-10)I denne oppgaven ble effekten av formodning ved ysting av Gouda-type ost fra kaseinstandardisert ystemelk undersøkt. Fokuset var på kalsiuminnholdet og konsistensen til osten. Proteininnholdet i den kaseinstandardiserte ... -
Betydningen av NOX1 for utviklingen av metabolsk syndrom i mus fôret med høyfettdiett med og uten favabønner
(Master thesis, 2020)Bakgrunn: Metabolsk syndrom er sterkt knyttet til fedme hvor vanligste årsak er høyfettdietter og sedativ livsstil. Fedme fører til lavgradsinflammasjon i fettvev og lever og er pådriver for insulinresistens og MetS. ... -
Biofilm production among pseudomonas from the food industry
(Master thesis, 2014-08-07)Pseudomonas are gram-negative bacteria which show great diversity of metabolic activity and are found in a variety of niches. Existences of the Pseudomonas spp. in the biofilm forms are posing problems in the food ... -
Biogassproduksjon og struktur av det mikrobielle samfunnet i labskala biogassreaktorer- effekt av storfegjødsel og ensilert fiskeavfall
(Master thesis, 2012-09-11)Verden i dag står overfor store miljømessige utfordringer, som trolig bare vil bli større i fremtiden. Vi produserer mer, vi bruker mer og energietterspørselen øker i takt med avfallshaugen. Dermed har også interessen rundt ... -
Biological vs. chemical regulation of nitrite concentrations in acidic and neutral pH soils : a study of kinetics and bacterial denitrifier communities
(Master thesis, 2015-11-06)Denitrification is an anaerobic microbial respiratory process, which takes part in the global biogeochem- ical nitrogen cycle. Microbial denitrifiers contribute to the global recirculation of nitrogen, by stepwise reduction ... -
A BN-PAGE approach to investigation of protein-protein interactions in square array assembly and potential AQP4 binding partners
(Master thesis, 2010-10-29)ABSTRACT Aquaporin 4 (AQP4) is a membrane protein, and also the main water channel in the brain. AQP4 is distributed with highest density in the perivascular end-feet membrane of astrocytes, which are supporting cells of ... -
Bruk av CRISPR interferens til å studere gener i Staphylococcus aureus som er viktige for interaksjon med bakterier i jurmikrobiotaen
(Master thesis, 2022)Staphylococcus aureus er et av de hyppigste årsakene til utvikling av bovin mastitt, som er en av de mest utfordrende sykdommene hos melkekyr på verdensbasis. Mastitt forårsaker problemer som redusert helsetilstand hos ... -
Bruk av CRISPR-interferens til å identifisere gener involvert i toleranse mot antibiotika i Staphylococcus aureus
(Master thesis, 2020)Staphylococcus aureus, ofte kalt gule stafylokokker, er en svært viktig human bakteriell patogen. Bakterien forårsaker en rekke humane kliniske sykdommer som strekker seg fra lokaliserte, avgrensede hud- og bløtvevsinfeksjoner ... -
Bruk av kjernemelkpulver og kjernemelk fra søtkjerning som erstatning for stabilisatorer i fullfett og lavfett kremost
(Master thesis, 2012-08-08)Hensikten med denne masteroppgaven var å se på ulike nivåer av kjernemelk fra søtkjerning som tilsetning i kremost. I det første forsøkstrinnet ble kjernemelkas egenskaper i kremostene vurdert ved å tilsette kjernemelkpulver ... -
Bruk av Liquid array diagnostics teknologien for å evaluere oral mikrobiota i en diagnostisk setting
(Master thesis, 2023)En balansert oral mikrobiota er viktig for å opprettholde oral og generell helse. Svekkelse av mikrobiell homeostase kan føre til en dysbiotisk tilstand i munnen. Det er blitt stadig mer anerkjent at oral mikrobiota har ... -
Bruk av resirkulerbare emballasjematerialer til kyllingfilet : effekt av materialtykkelse, modifisert atmosfære pakking, karbon dioksid emitter og ulike fyllingsgrad på kvalitet og holdbarhet
(Master thesis, 2020)Innenfor næringsmiddelindustrien er emballasje et viktig hjelpemiddel for å bevare matkvalitet og forhindre matsvinn. Emballasje er i denne sammenhengen nyttig i et miljøperspektiv. Likevel er ikke produksjonen av emballasje ... -
Brygging av surøl med ulike sidestrømmer fra meieriindustrien
(Master thesis, 2023)Med en økende produksjon av meieriprodukter, øker også volumet av sidestrømmer som fremstillingen av disse produktene fører med seg. Produksjon av cottage cheese og yoghurt danner en sidestrøm av sur myse som inneholder ... -
Brygging med egenmaltet norskdyrket bygg
(Master thesis, 2017)Økende etterspørsel etter norske råvarer og etablering av flere mikrobryggerier her til lands de siste årene har ført til at utviklingen av et helnorsk øl var eneste veien å gå. I dag blir det hovedsakelig benyttet importmalt ...