• norsk
    • English
  • norsk 
    • norsk
    • English
  • Logg inn
Vis innførsel 
  •   Hjem
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Faculty of Chemistry, Biotechnology and Food Science (KBM)
  • Master's theses (KBM)
  • Vis innførsel
  •   Hjem
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Faculty of Chemistry, Biotechnology and Food Science (KBM)
  • Master's theses (KBM)
  • Vis innførsel
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effekt av ulike pakkegasser på forringende bakterier ved modifisert atmosfærepakking (MAP) av levendelagret torsk

Hammernes, Linn Therese
Master thesis
Thumbnail
Åpne
hammernes_master2015.pdf (1.662Mb)
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/294082
Utgivelsesdato
2015-07-31
Metadata
Vis full innførsel
Samlinger
  • Master's theses (KBM) [632]
Sammendrag
Forbruket av fersk sjømat øker og forbrukere kjøper torsk oftere enn før, gjerne i

porsjonspakninger. Fersk torsk er primært en sesongvare, som er ønsket tilgjengelig året

rundt. Forskningsprosjektet CATCH jobber med å gjøre dette mulig, ved hjelp av

levendelagring av villfanget torsk.

Målet med denne oppgaven var å undersøke effekten av to ulike pakkegasser på vekst av

kvalitetsforringende bakterier på levendelagret torsk. Torskefilet ble inokulert med

bakteriestammer tidligere isolert fra torsk i forbindelse med CATCH- prosjektet.

Torskefiletene ble pakket i modifisert atmosfære (MAP) med 60% CO2 + 40% O2 gass eller

60% CO2 + 40% N2 gass og undersøkt gjennom en lagringsperiode på 13 dager, med

prøveuttak ved dag 0, 6, 9 og 13.

Det er tre bakterier som er identifiser som ansvarlige for forringelsen av fersk torsk:

Photobacterium phosphoreum, Pseudomonas spp. og Shewanella putrefaciens. Det ble ikke

funnet S. putrefaciens ved bakterieisoleringen, derfor ble ikke bakterien benyttet i oppgaven.

Pseudomonas spp. er en aerob bakterie som er følsom mot CO2. Bakterien danner forbindelser

som gir fruktig, råtten og svovelliknende lukt og smak. Photobacterium phosphoreum kan

vokse under anaerobe forhold og er tolerant ovenfor høye CO2 konsentrasjoner. Bakterien

benytter seg av TMAO som terminal elektronakseptor slik at den svært illeluktende

forbindelsen TMA dannes, en forbindelse som bidrar til fordervet fiskelukt.

Resultatene fra studiet antydet at pakking med 60% CO2 + 40% O2 gass hadde best

inhiberende effekt på de forringende bakteriene, og bevarte ferskheten i torskefiletene lengst.

Det så ut til at den høye oksygenkonsentrasjonen bidro til å forsinke bakterieveksten og

senket dannelsen av TMA i forhold til pakkegass uten oksygen. Ved sensorisk vurdering av

lukt var torskefilet i 60% CO2 + 40% O2 gass fortsatt akseptabel etter 13 dagers lagring, mens

torskefilet i 60% CO2 + 40% N2 gass utviklet en uakseptabel lukt etter 9 dagers lagring. The consumption of fresh seafood is increasing. Consumers buy cod more often than before,

preferably in portion packs. Fresh cod is primarily available in season, but there is a demand

to make it available all year around. The research program CATCH is working on making this

possible by capturing wild cod and keeping them alive in net pens.

The aim of this study was to survey the effect of two different modified atmospheres on the

growth of spoilage bacteria on live stored cod. Cod fillets were inoculated with strains of

bacteria previously isolated in the CATCH research program. The cod fillets were then

packed in modified atmosphere (MAP) either with 60% CO2 + 40% O2 gas or

60% CO2 + 40% N2 gas. The storage trial lasted for 13 days where sampling was done on

day 0, 6, 9 and 13.

There are three bacteria identified as specific spoilage bacteria of fresh cod: Photobacterium

phosphoreum, Pseudomonas spp., and Shewanella putrefaciens. During the isolation of

bacteria, no strains of S. putrefaciens were detected and therefore not used in this study.

Pseudomonas spp. is an aerobic bacteria which is sensitive against CO2. The bacteria produce

compounds which give a fruity, rotten and sulfur like taste and smell. Photobacterium

phosphoreum is able to grow under anaerobic conditions and is tolerant to high CO2

concentrations. The bacteria can use TMAO as a terminal electron acceptor which results in

the formation of TMA, a compound that is associated with the smell of spoiled fish.

The results from this study indicates that the atmosphere containing 60% CO2 + 40% O2 gas

had the best inhibition effect on the spoilage bacteria and the ability to preserve the fish

freshness throughout the storage period. It looked like the high oxygen concentration helped

in the retardation of the spoilage bacteria and also lowered the formation of TMA. A sensory

evaluation of the smell from the cod fillets gave better results for the fillets packed in an

atmosphere with oxygen compared to the atmosphere without oxygen. Filets packed in

60% CO2 + 40% O2 gas still had a acceptable smell after 13 days of storage, while filets

packed in 60% CO2 + 40% N2 gas had an unacceptable smell at this point of the storage trial.
Utgiver
Norwegian University of Life Sciences, Ås

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit
 

 

Bla i

Hele arkivetDelarkiv og samlingerUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifterDenne samlingenUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifter

Min side

Logg inn

Statistikk

Besøksstatistikk

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit