Garvicin KS, a bacteriocin with wide inhibitory spectrum and potential application
Doctoral thesis
View/ Open
Date
2018Metadata
Show full item recordCollections
- Doctoral theses (KBM) [123]
Abstract
In this study, we screened for bacteriocin producer(s) from a large collection of bacterial isolates (over 1800) obtained from raw milk using a panel of indicator strains of different bacterial species and genera. Fourteen isolates with a broad inhibition spectrum were found and identified as Lactococcus garvieae (10 isolates) and Enterococcus faecalis (4 isolates). Due to the identical characteristics (such as fermentation capacity, inhibitory spectrum and genetic profile) of ten L. garvieae isolates, further analysis on one out of ten isolates of L. garvieae was carried out. The bacteriocin producer showed a broad inhibition spectrum, against many important problematic bacteria of genera Listeria, Bacillus, Staphylococcus and Enterococcus, as well as Gram-negative bacteria of Acinetobacter genus. En samling med mer enn 1800 bakterie-isolater fra rå melk ble undersøkt for bakteriocinproduksjon med et panel av indikatorbakterier fra flere ulike arter og slekter. I alt fjorten isolater hadde bredt hemmespektrum. Ti av disse ble identifisert som Lactococcus garvieae og fire var Enterococcus faecalis. Da alle L. garvieae isolatene hadde samme inhibitoriske spekter, fermenteringsegenskaper og genetiske profil ble bare en av disse isolatene studert videre. Bakterioicinprodusenten hadde et hemmespekter som inkluderte mange viktige problemorganismer i slektene Listeria, Bacillus, Staphylococcus og Enterococcus, og Gramnegative bakterier i slekten Acinetobacter.