Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) for detection and quantification of milk components for cattle health monitoring
Master thesis
View/ Open
Date
2017Metadata
Show full item recordCollections
- Master's theses (KBM) [940]
Abstract
Antallet automatiske melkesystemer (AMS-er) har økt jevnt de siste årene på grunn av større besetninger og høyere krav til effektivitet. Med et AMS kan kua velge når og hvor ofte hun vil melkes. Ulike målinger av kua og melken kan utføres ved hver melking. Bruk av teknologier for måling av helseparametere for individuelle kyr kan sikre tidlig deteksjon av sykdommer og maksimere potensialet til den individuelle kua og flokken. I dette prosjektet ble tørrfilm-FTIR (Fourier transform infrarød spektroskopi) evaluert for det formål å detektere og kvantifisere melkekomponenter for overvåking av storfehelse. The number of automatic milking systems (AMSs) has increased steadily over the past years due to larger herd sizes and higher efficiency demands. With an AMS, a cow can choose when and how often she wants to be milked. Various measurements of the cow and the milk may be performed at each milking. The use of technologies for measurements of health parameters of individual cows may ensure early detection of diseases and maximization of individual cow and herd potential. In the present project, dry-film Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) was evaluated for the purpose of detecting and quantifying milk components for cattle health monitoring.