Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorLineikro, Lydia Nyland
dc.date.accessioned2012-09-11T11:48:47Z
dc.date.available2012-09-11T11:48:47Z
dc.date.copyright2012
dc.date.issued2012-09-11
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/186387
dc.description.abstractFormålet med dette studiet var å studere påvirkningen av plantematerialer og rene plantestoffer på fordøyelsesenzymet pankreatisk lipase. Pankreatisk lipase er nøkkelenzym for hydrolyse av triglyserider til monoglyserid og frie fettsyrer som kan absorberes i tarmen. Inhibering eller forsinkelse av fetthydrolysen kan resultere i redusert fettopptak og medføre at ufordøyd fett når nedre del av tynntarmen og dermed gir økt metthetssignalisering og vektkontroll. En modell for in vitro fordøyelse av fett, med hovedfokus på pankreatisk lipase ble derfor opparbeidet. Et kolorimetrisk lipase assay viste seg å ikke være egnet til formålet, og en tidligere etablert modell for hydrolyse av proteiner og stivelse (Aura, A.-M., et al., 1999) ble videreutviklet og optimalisert med tanke på type lipid og mengde substrat, volum, gallesalter, pH, inkubasjonstid og andre komponenter som må være tilstede for å oppnå tilnærmede fysiologiske forhold. Plantematerialer og rene plantestoffers inhibering av lipaseaktiviteten ble bestemt ved å fraksjonere ulike lipidklasser ved bruk av fast fase ekstraksjon (SPE) og bestemme frigjøringen av frie fettsyrer ved bruk av gasskromatografi (GC). Plantematerialene som ble studert var brokkoliknopper, bygg og solbær. Resultatene viste at byggekstrakt og solbærpressrestkonsentrat inhiberte lipaseaktiviteten, mens brokkoliknopper viste ingen inhibering av lipaseaktiviteten. Noen rene plantestoffer ble testet ut, hhv de tre fenoliske syrene, kaffesyre, ferulsyre og sinapinsyre, og flavonolet quercetin. Kaffesyre og ferulsyre ga redusert lipaseaktivitet ved 5 μM, men lavere reduksjon ved høyere konsentrasjoner. Sinapinsyre og quercetin viste derimot ingen inhibering av lipaseaktiviteten.no_NO
dc.language.isonobno_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.titleIn vitro fordøyelsesmodeller for studier av pankreatisk lipase inhibering av polyfenoler i bygg, brokkoli, solbær og rene plantestofferno_NO
dc.title.alternativeIn vitro digestion models for studies on pancreatic lipase inhibition of polyphenols in barley, broccoli, black currant and pure plant substancesno_NO
dc.typeMaster thesisno_NO
dc.subject.nsiVDP::Technology: 500::Food science and technology: 600no_NO
dc.source.pagenumber86no_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel