In vitro fordøyelsesmodeller for studier av pankreatisk lipase inhibering av polyfenoler i bygg, brokkoli, solbær og rene plantestoffer
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/186387Utgivelsesdato
2012-09-11Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master's theses (KBM) [944]
Sammendrag
Formålet med dette studiet var å studere påvirkningen av plantematerialer og rene
plantestoffer på fordøyelsesenzymet pankreatisk lipase. Pankreatisk lipase er nøkkelenzym for
hydrolyse av triglyserider til monoglyserid og frie fettsyrer som kan absorberes i tarmen.
Inhibering eller forsinkelse av fetthydrolysen kan resultere i redusert fettopptak og medføre at
ufordøyd fett når nedre del av tynntarmen og dermed gir økt metthetssignalisering og
vektkontroll. En modell for in vitro fordøyelse av fett, med hovedfokus på pankreatisk lipase
ble derfor opparbeidet. Et kolorimetrisk lipase assay viste seg å ikke være egnet til formålet,
og en tidligere etablert modell for hydrolyse av proteiner og stivelse (Aura, A.-M., et al.,
1999) ble videreutviklet og optimalisert med tanke på type lipid og mengde substrat, volum,
gallesalter, pH, inkubasjonstid og andre komponenter som må være tilstede for å oppnå
tilnærmede fysiologiske forhold.
Plantematerialer og rene plantestoffers inhibering av lipaseaktiviteten ble bestemt ved å
fraksjonere ulike lipidklasser ved bruk av fast fase ekstraksjon (SPE) og bestemme
frigjøringen av frie fettsyrer ved bruk av gasskromatografi (GC). Plantematerialene som ble
studert var brokkoliknopper, bygg og solbær. Resultatene viste at byggekstrakt og
solbærpressrestkonsentrat inhiberte lipaseaktiviteten, mens brokkoliknopper viste ingen
inhibering av lipaseaktiviteten. Noen rene plantestoffer ble testet ut, hhv de tre fenoliske
syrene, kaffesyre, ferulsyre og sinapinsyre, og flavonolet quercetin. Kaffesyre og ferulsyre ga
redusert lipaseaktivitet ved 5 μM, men lavere reduksjon ved høyere konsentrasjoner.
Sinapinsyre og quercetin viste derimot ingen inhibering av lipaseaktiviteten.