Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorAspholm, Marina Elisabeth
dc.contributor.advisorLindbäck, Toril
dc.contributor.authorOlsen, Linn Renate
dc.date.accessioned2022-07-25T15:22:51Z
dc.date.available2022-07-25T15:22:51Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3008415
dc.description.abstractDen sporedannende bakterien Bacillus licheniformis er funnet i modnet ost med kvalitetsforringelser, som gassdannelse og sprekker. Kvalitetsdefekter i ost forårsaket av sporedannende bakterier er et kjent problem (Walstra et al., 2006), og på bakgrunn av dette ble det undersøkt om B. licheniformis kan være en mulig årsak til disse defektene. Masteroppgaven er skrevet i samarbeid med SciFood: Matkvalitet og Bærekraft, KBM, MatInf og VET, ved NMBU og Tine Meierier. Kunnskapen som frembringes vil bidra til å redusere matsvinn, økonomisk tap og gi en mer bærekraftig matproduksjon. Studien undersøkte om pasteurisering kan stimulere germinering av B. licheniformis-sporer og om de vegetative cellene kan vokse under forhold som er relevant for lagring av halvfaste oster. Isolater fra rå melk og modnet ost ble analysert ved hjelp av genomsekvensering for å undersøke slektskap. Ved forekomst av samme stamme i rå melk og modnet ost kan dette gi en pekepinn på kilden til kontaminering.en_US
dc.description.abstractBefore this project started, the spore forming bacteria B. licheniformis was isolated from ripened cheese with quality defects. The presence of spore formers in cheese is a known problem (Walstra et al., 2006), and therefore it is relevant to investigate whether B. licheniformis can cause these defects. This thesis is written in collaboration with Tine Meierier and SciFood: Food quality and sustainability, KBM, MatInf and VET, at NMBU. The results will provide knowledge to dairy farms, and hopefully contribute to more sustainable food production, reducing food waste and economic losses. This study investigated if heat treatment conditions, corresponding to those used for pasteurization, stimulates B. licheniformis spore germination. Also, if vegetative B. licheniformis cells´ can grow under conditions used for ripening semi-hard cheese. Genomic DNA from B. licheniformis-isolates from raw milk and ripened cheese was sent to DNA sequencing in attempt to trace contamination routes and to potentially detect a problematic “house type” of this species.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleAnalyse av Bacillus licheniformis sporegerminering og dens vekstegenskaper under forhold som er relevant for produksjonskjeden av halvfaste osteren_US
dc.title.alternativeAnalysis of Bacillus licheniformis spore germination and the ability of this bacterium to grow under conditions relevant for the production line of semi-hard cheeseen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.localcodeM-MATen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal