Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorMonfort-Pires, Milena
dc.contributor.advisorHaug, Anna
dc.contributor.advisorEgelandsdal, Bjørg
dc.contributor.authorHeide, Julie
dc.coverage.spatialNorwayen_US
dc.date.accessioned2021-12-30T14:48:15Z
dc.date.available2021-12-30T14:48:15Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2835648
dc.description.abstractEt ubalansert kosthold med lav ernæringsmessig kvalitet og for høyt energiinntak er en av de største risikofaktorene for overvekt og fedme, samt flere ikke-smittsomme kostrelaterte sykdommer. Samtidig som forekomsten av fedme og andre ikke-smittsomme sykdommer øker over hele verden, øker også produksjonen og forbruket av næringsfattige, kaloririke og billige ultraprosesserte matvarer. I denne oppgaven har jeg undersøkt trendene i forbruket av usunne matvarer fra to forskjellige datasett fra diettintervensjoner utført i 2017 og 2021, i henhold til to ulike klassifiseringsmetoder; NOVA og de nye Amerikanske retningslinjene for kosthold 2020-2025. NOVA-klassifiseringen kategoriserer mat- og drikkevarer etter grad og hensikt med den industrielle prosesseringen matvarene utsettes for, og består av fire ulike grupper; 1) Uprosesserte eller minimalt prosesserte matvarer; 2) Prosesserte kulinariske ingredienser; 3) Prosesserte matvarer og 4) Ultraprosesserte matvarer. De Amerikanske retningslinjene for kosthold i perioden 2020-2025 anbefaler å begrense inntaket av mat- og drikkevarer med høyt innhold av tilsatt sukker, mettet fett og salt og hvor nødvendige mikro/makrostoffer er minimale. Dette er utgangspunktet for klassifiseringen som da deler matvarene inn i to ulike grupper. Det ble observert en økning i andelen ultraprosesserte og næringsfattige matvarer i kostholdet til deltakerne fra 2017 til 2021. Resultatene fra NOVA-klassifiseringen var ikke signifikante, men det ser likevel ut til at økningen er en trend. Økningen i andelen næringsfattige matvarer etter US Guidelines, var signifikant. I henhold til NOVA-klassifiseringen utgjorde ultraprosesserte matvarer 33,9 % av det totale kaloriinntaket og etter US Guidelines utgjorde matvarer kategorisert som næringsfattige 36,7 %, i 2017. I 2021 utgjorde derimot ultraprosesserte matvarer 39,9 % av det totale kaloriinntaket ved NOVA-klassifiseringen og 46,6 % av de næringsfattige matvarene ved US Guidelines klassifiseringen. Sammenhengen mellom utvalgte næringsstoffer og andelen usunne matvarer i kostholdet ble undersøkt. I henhold til NOVA-klassifiseringen av kostregistreringer fra 2017 økte inntaket av salt blant kvintilene, mens fiber, vitamin C og kalium var invers korrelert med andelen ultraprosesserte matvarer i kostholdet. Disse assosiasjonene ble derimot ikke observert i 2021, hvor kun trans-flerumettede fettsyrer var invers korrelert med inntaket av ultraprosesserte matvarer. I henhold til US Guidelines klassifiseringen anvendt på 2017 data, økte inntaket av mettet fett og tilsatt sukker blant kvintilene. I samsvar med resultatene fra NOVA-klassifiseringen anvendt på 2017 data, ble det også ved bruk av US Guidelines klassifiseringen i 2017, observert en invers korrelasjon med andelen næringsfattige matvarer i kostholdet og inntaket av fiber, vitamin C og kalium. I 2021 ble inntaket av omega 3 og omega 6, samt fiber redusert med økende inntak av næringsfattige matvarer. NOVA-klassifiseringen anvendt på 2017 data, var den eneste av analysene som ga signifikante assosiasjoner mellom inntaket av ultraprosesserte matvarer og kliniske markører. Det ble undersøkt om det fantes en forskjell mellom 2017 og 2021, i inntaket av utvalgte næringsstoffer fra sunne/usunne matvarer. Ved klassifisering etter US Guidelines ble det observert signifikante forskjeller mellom de to årene for kilokalorier, protein, cis-flerumettede fettsyrer, mettet fett, salt og tilsatt sukker. Ved NOVA-klassifiseringen ble det derimot kun observert signifikante forskjeller for inntaket av vitamin C. Mangelen på sammenhenger mellom ultraprosesserte matvarer og næringsstoffer kan skyldes det store utvalget av nye produkter, som enda ikke er lagt inn i databasen kostholdsplanleggeren.no. Man bør se alvorlig på den høye andelen av ultrabearbeidet/næringsfattig mat i denne sårbare gruppen med unge kvinner ettersom det ofte rapporteres om mangler på flere mikronæringsstoffer for denne gruppen.en_US
dc.description.abstractAn unbalanced diet with low nutritional quality and high energy intake is one of the biggest risk factors for overweight and obesity, as well as several non-communicable diet-related diseases. At the same time as the incidence of obesity and other non-communicable diseases is increasing worldwide, the production and consumption of nutrient-poor, high-calorie and cheap ultra-processed foods is also increasing. In this thesis, I have examined the trends in the consumption of unhealthy foods from two different data sets from diet interventions performed in 2017 and 2021, according to two different classification methods: NOVA and the new dietary Guidelines for Americans, 2020-2025. The NOVA classification categorizes food and beverages according to the degree and purpose of the industrial processing the food is exposed to, and consists of four different groups; 1) Unprocessed or minimally processed foods; 2) Processed culinary ingredients; 3) Processed foods and 4) Ultra processed foods. The US Dietary Guidelines 2020-2025 recommend limiting the intake of foods and beverages with a high content of added sugar, saturated fat and salt, and where necessary micro/macro nutrients are minimal. This is the starting point for the classification that categorizes the foods into two different groups. An increase in the proportion of ultra-processed and nutrient-poor foods in the participants diet was observed from 2017 to 2021. The results from the NOVA classification were not significant, but it still appears that the increase is a trend. The increase in the proportion of nutrient-poor foods according to US Guidelines was significant. According to the NOVA classification, ultra-processed foods accounted for 33.9 % of the total calorie intake and according to US Guidelines, foods categorized as nutrient-poor accounted for 36.7 %, in 2017. In 2021, on the other hand, ultra-processed foods accounted for 39.9 % of the total calorie intake by the NOVA classification and 46.6% of the nutrient-poor foods by the US Guidelines classification. The relationship between selected nutrients and the proportion of unhealthy foods in the diet was investigated. According to the NOVA classification of dietary records from 2017, the intake of salt increased among the quintiles, while fiber, vitamin C and potassium were inversely correlated with the proportion of ultra-processed foods in the diet. However, these associations were not observed in 2021, when only trans-polyunsaturated fatty acids were inversely correlated with the intake of ultra-processed foods. According to the US Guidelines classification 2017, the intake of saturated fat and added sugar increased among the quintiles. In accordance with the results from the NOVA classification 2017, an inverse correlation with the proportion of nutrient-poor foods in the diet and the intake of fiber, vitamin C and potassium was also observed using the US Guidelines classification. In 2021, the intake of omega 3 and omega 6, as well as fiber was reduced with increasing intake of nutrient-poor foods. The results from the NOVA classification 2017, were the only analysis that gave significant associations between the intake of ultra-processed foods and clinical markers. The difference between 2017 and 2021, in the intake of selected nutrients from healthy/unhealthy foods was investigated. When classified according to US Guidelines, significant differences were observed between the two years for kilocalories, protein, cis-polyunsaturated fatty acids, saturated fat, salt and added sugar. In the NOVA classification, however, only significant differences were observed for the intake of vitamin C. The lack of associations between ultra-processed foods and nutrients may be due to the large selection of new products, which have not yet been entered in the database kostholdsplaneggeren.no. The high proportion of ultra-processed/nutrient-poor foods in the diet of this vulnerable group of young women, should be taken seriously, as there is reported a lack of several micronutrients for this group.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleKostholdet til unge norske kvinner klassifisert tilordnet NOVA klassifiseringen og de Amerikanske retningslinjene for kosthold (2020-2025)en_US
dc.title.alternativeTrends in dietary intake for young Norwegian women according to the NOVA classification and the Dietary Guidelines for Americans (2020-2025)en_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.localcodeM-MATen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal