Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorAlmli, Valérie
dc.contributor.advisorIlseng, Mona Maria
dc.contributor.authorSkreosen, Elise Moe
dc.date.accessioned2021-11-01T12:11:55Z
dc.date.available2021-11-01T12:11:55Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2826861
dc.description.abstractPlastemballasje bidrar til å forlenge holdbarheten på matvarer og redusere matsvinn. Samtidig er plast på avveie er et stort miljøproblem. Virksomheter gjennomfører tiltak for å redusere mengden plastemballasje som benyttes ved å blant annet gå over til andre materialer. Industriaktører mangler per i dag standardiserte og forskningsbaserte prosedyrer for produkttesting i butikk ved lansering av nye emballasjeløsninger. Hensikten med denne oppgaven var å utvikle og teste ut en forskningsbasert prosedyre for butikktesting, samt undersøke hvordan man enkelt kan innhente forbrukeroppfatninger i kjøpssituasjoner. Prosedyren ble 1) Utvikling av sjekkliste, 2) Forbrukerintervju i kjøpssituasjoner, 3) Dybdeintervju av frukt- og grøntansvarlig i butikk og 4) Innhenting av salgstall. Som en del av prosedyren ble det utviklet en sjekkliste for planlegging av butikktesten. Den inneholdt viktige punkter som produkt og emballasje, testperiode og hva som skulle måles. I denne testen ble det benyttet to emballasjevarianter på gulrot i beger. Kontrollvarianten hadde plastbeger og testvarianten hadde pappbeger. Testen var satt opp som er kryssdesign med 2+2 butikker over 2 uker. Butikkene var lokalisert på øst- og vestkanten av Oslo. Til forbrukerintervjuene ble det utviklet en intervjuguide med åpne spørsmål hvor svarene ble samlet inn i Check-All-That-Apply (CATA) format, og kategorisert etter 4 områder: recall, purchase, navigation og consumer perception. Etter testperioden ble det foretatt dybdeintervju av frukt- og grøntansvarlig i de fire butikkene, og salgstall fra testukene ble hentet inn. Resultatene viste at det var signifikant forskjell i likingen mellom test- og kontrollvarianten. Generelt kommer papp bedre ut enn plast blant forbrukerne. De fleste av respondentene sa de var opptatt av å resirkulere emballasjen på maten de kjøpte, og av å redusere matsvinnet sitt. Det kom frem at pris er viktig for valg av produkt, og at ikke alle ville betalt mer for en funksjonell emballasje som forlenget holdbarheten på gulrøttene ytterligere. Det var kun 97 respondenter, så det kan ikke tas forretningsavgjørelser basert på denne oppgaven, men det er et grunnlag for å se tendenser blant forbrukere, og gjennomføre flere forbrukerundersøkelser.en_US
dc.description.abstractPlastic packaging helps to extend the shelf life on food and reduce food waste. At the same time, plastic on the loose is a major environmental problem. Companies implement actions to reduce the quantity of plastic packaging in use by changing the materials. Industrial actors are currently missing standardized and research-based procedures for product testing in-store at the launch of new packaging solutions. The purpose of this study was to develop and test out a research-based procedure for in-store testing, and also investigate how one easily can obtain consumer perceptions in purchase situations. The procedure was 1) Development of a checklist, 2) Consumer interviews in purchase situations, 3) In-depth interviews of the fruit and vegetable managers in the stores and 4) Collecting of sales numbers. As a part of the procedure, a checklist was developed for planning the in-store test. It contained key points, as product and packaging, period of testing and what was to be measured. In this test, carrots presented in a container and packed in two packaging versions were used. The control version was plastic, and the test version was paperboard. The test was arranged as in a crossover design with 2+2 stores over two weeks. The stores were localized on the western side and the eastern side of Oslo. For the consumer interviews, an interview guide with open-ended questions was developed where the answers were collected in a Check-All-That-Apply (CATA) format, and categorized in four areas: recall purchase, navigation and consumer perception. After the test period, in-depth interviews of the fruit- and vegetable managers were carried out, and sales number from the test weeks were collected. The results showed that there was a significant difference in the liking between the test and the control version. Generally, paperboard comes out better than plastic among consumers. Most of the respondents said they were concerned with recycling the packaging on the food they bought, and with reducing their food waste. The results show that price is important for the choice they make, and not every respondent is willing to pay more for a functional packaging that extends the shelf life of carrots further. There were only 97 respondents, so business decisions cannot be taken based on this research, but it is a foundation to see tendencies among consumers, and to implement in future consumer research studies.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleProdukttesting i butikk : utvikling, gjennomføring og forbrukeroppfatningen_US
dc.title.alternativeProduct testing in-store : developing, execution and consumer perceptionen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.localcodeM-MATen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal