Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorJohannesen, Gro
dc.contributor.advisorSekse, Camilla
dc.contributor.advisorHolo, Helge
dc.contributor.authorBækken, Marte Solvår
dc.date.accessioned2021-10-28T12:57:15Z
dc.date.available2021-10-28T12:57:15Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2826335
dc.description.abstractShigatoksinproduserende Escherichia coli (STEC), også kjent som Verotoksinproduserende E. coli er stammer av E. coli som bærer gener som koder for Shigatoksin (stx), enkelte har i tillegg det intiminkodende genet eae som en viktig virulensfaktor. STEC kan forårsake alvorlig sykdom som hemorrhagisk kolitt og hemolytisk uremisk syndrom (HUS) hos mennesker. Selv om storfe betraktes som det viktigste STEC-reservoaret for infeksjon hos mennesker og måtbårne utbrudd tidligere oftest ble sett i sammenheng med storfeprodukter, har matbårne utbrudd i senere tid blitt sett i sammenheng med en rekke andre næringsmidler, deriblant produkter fra svin. I denne studien ble forekomsten av STEC fra prøver av norsk kvernet kjøtt og kjøttdeig av svin undersøkt, ved å påvise tilstedeværelse av de genetiske markørene stx1, stx2 og eae, i tillegg til å forsøke å isolere STEC fra stx-positive prøver. Prøver positive for stx2 ble også undersøkt for stx2a. Mikrobiell anrikning av prøver etterfulgt av DNA ekstraksjon med påfølgende screening av virulensgener og forsøk på isolering av STEC ble utført i henhold til ISO/TS 13136:2012. Resultatet fra studien viste at 46/157 (29, 3 %) svinekjøttprøver var positive for stx-gener, hvorav 17 (10,8 %) var stx1-positve og 37 (23,6 %) var stx2. Begge forsøkene på isolering av STEC fra de stx-positive prøver ga negativt resultat. De stx2-positive prøvene ble undersøkt for tilstedeværelse av stx2a, men resultatet var negativt. Selv om resultatet var negativt kan en ikke utelukke at det er STEC til stede, men det viser utfordringen med STEC PCR-positive og kultur negative resultater.en_US
dc.description.abstractShiga toxin-producing Escherichia coli (STEC), also known as Verocytotoxin-producing E. coli (VTEC) are strains of E. coli that carry genes encoding Shigatoxin (stx), some also have the intimin-encoding gene eae as an important virulence factor. STEC can cause serious illnesses such as hemorrhagic colitis and hemolytic uremic syndrome (HUS) in humans. Although cattle are considered the most important STEC reservoir for infection in humans and previously foodborne outbreaks were most often seen in relation with products from bovine, foodborne outbreaks have recently been connected to several other foods, including pig products. In this study, the presence of STEC from samples of Norwegian minced meat of pigs was investigated, by detecting the presence of stx1, stx2 and eae, in addition isolation of presumptive STEC from stx-positive samples were conducted. stx2-positive samples were also analysed for presence of stx2a. The microbial enrichment followed by DNA extraction, subsequent screening of virulence genes and attempts of isolation of STEC from PCR positive samples was performed according to ISO / TS 13136: 2012. This study revealed that 46/157 (29.3%) of the minced meat samples were positive for stx-genes, of which 17 (10.8%) were stx1-positive and 37 (23.6%) were stx2. No STEC strains were isolated from stx-positive samples, despite two attempts. The stx2-positive samples were examined for presence of stx2a, but the presence was not detected. Even though the results were negative, the possibility of STEC presence cannot be excluded, nonetheless it reflects the challenge with STEC PCR-positive and culture negative results.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleForekomst av Shigatoksinproduserende Escherichia coli i kvernet kjøtt og kjøttdeig av svin i Norgeen_US
dc.title.alternativeOccurrence of Shiga-toxin producing Escherichia coli in minced meat and meat from pork in Norwayen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.localcodeM-MATen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal