dc.description.abstract | Melk og fermenterte meieriprodukter fra ulike dyr har i flere tusen år blitt brukt som human næringskilde. Fettinnholdet i kumelk er 3-4 g/100 g, hvor omtrent 95-98 % er i form av triglyserider. Resten er små mengder diglyserider, monoglyserider, fosfolipider, steroler og frie fettsyrer. De siste årene har det blitt fokus på bedre forståelse av helseeffekten av lipidene vi får i oss gjennom kostholdet vårt. Det å studere fettsyreprofiler i ulike fett og oljer, samt hvordan de forskjellige komponentene brytes ned i fordøyelsessystemet kan gi svar på hvorfor noen typer fett er bedre for kroppens helse enn andre.
En metode for separasjon av triglyserider (TAG), diglyserider (DAG), og monoglyserider (MAG) ble utviklet og benyttet til å separere og analysere de nøytrale lipidene (NL) fra fordøyd kumelk ved fastfaseekstraksjon (SPE) og GC-MS.
Lipidene brukt var ekstrahert fra helmelk av Devle et al. (2014), som separerte nøytrale lipider, frie fettsyrer (FFA) og fosfolipider (PL) for å studere gjensidige effekter av ex vivo protein- og lipidfordøyelse av melk.
De nøytrale lipidene ble først separert fra FFA og PL ved SPE på en NH2-kolonne. Videre separasjon av TAG-, DAG-, og MAG-fraksjoner ble oppnådd ved å applisere NL i et lite volum på en ny NH2-kolonne. TAG ble eluert med 1,0 mL heptan:dietyleter (93:7), DAG med 3,0 mL heptan:dietyleter (93:7), og MAG med 3,0 mL kloroform:metanol (2:1).
Fettsyreprofilen i fraksjonene var i overenstemmelse med det funnet av Devle et al. (2014) og indikerer at separasjonsmetoden ga et tilfredsstillende utbytte. Det ble funnet at fettsyrenes massefordeling i ufordøyd helmelk var 91,6 % TAG, 6,3 % DAG, 0,2 % MAG og 1,9 % FFA. Fettsyrenes massefordeling i ex vivo fordøyd helmelk ble funnet til å være 10,7 % TAG, 25,4 % DAG, 14,9 % MAG og 49,0 % FFA. | nb_NO |