Quality of Norwegian goat milk for cheese production
Doctoral thesis
Date
2020-11-19Metadata
Show full item recordCollections
- Doctoral theses (KBM) [135]
Abstract
Norwegian goat milk has faced a number of challenges related to the quality of the milk. These challenges have been particularly related to poor rennet coagulation properties and offflavours. The aim of the project "Quality goat milk for cheese production was to improve the milk quality for cheese production, and this thesis is part of this project.
The purpose of this study was to identify factors influencing the milk properties and composition with emphasis on rennet coagulation parameters and free fatty acids (FFA). The thesis contains five papers from three different experiments. Norsk geitemelk har hatt en rekke utfordringer knyttet til kvaliteten på melka. Disse utfordringene har vært særlig relatert til svake ysteegneskaper og smaksfeil. Prosjektet «Kvalitetsmjølk for kvit geitost» har hatt som formål å bedre melkekvaliteten med tanke på ysting, og denne avhandlinga er en del av dette prosjektet.
Formålet med denne studien har vært å kartlegge faktorer som påvirker melkas egenskaper og sammensetning med vekt på løpekoagulering og frie fettsyrer (FFS). Avhandlinga inneholder fem artikler fra tre ulike forsøk.