Cheese intake and risk factors for cardiovascular diseases and the metabolic syndrome : with particular reference to Gamalost intake and its effect on blood pressure
Doctoral thesis
View/ Open
Date
2020-11-10Metadata
Show full item recordCollections
- Doctoral theses (KBM) [121]
Abstract
The papers included in this thesis are part of a larger project titled “Healthy Cheese” (SUNN OST), with an overall main objective to establish a platform to develop innovative and healthy cheese varieties with reduced fat content, probiotic bacteria and bioactive components preferred by the consumers. More specifically, this PhD work aimed to investigate whether Gamalost, a cheese rich in bioactive peptides, could lower blood pressure in humans. Additionally, this work investigated whether a high intake of saturated fat from cheese had an effect on serum cholesterol levels. Artiklene som er inkludert i denne avhandlingen er del av et større prosjekt med tittel SUNN OST, med det overordnete formålet å etablere en forskningsmessig basis for å utvikle innovative, sunne og markedsmessig interessante oster med redusert fettinnhold, probiotiske bakterier og bioaktive komponenter. Mer spesifikt, dette PhD-arbeidet hadde som mål å undersøke om Gamalost, en ost rik på bioatkive peptider, kan redusere blodtrykket hos mennesker. I tillegg ble det undersøkt om et høyt inntak av mettet fett fra ost hadde en effekt på serum kolesterolnivå.