Kvalitet av mysepermeatpulver : effekt av utvalgte prosessparametre og variasjon i sammensetning av mysepermeat
Abstract
Mysepermeat er et biprodukt ifra myseproteinpulverproduksjonen, som i Norge blir videre prosessert til mysepermeatpulver. Industrielt opplever man en variasjon i kvaliteten på mysepermeatpulver, og det antas at dette kan skyldes en variasjon i råstoffet (mysepermeatet). Denne oppgaven har derfor sett nærmere på hvordan ulike prosessfaktorer og variasjoner i mysepermeatsammensetning påvirker kvaliteten til mysepermeatpulver. Det har blitt gjennomført to forsøk for å bedre forstå hvordan ulike faktorer i råstoffet påvirker kvaliteten til mysepermeatpulver. Whey permeate is a by-product from the production of whey protein concentrate, which in Norway mostly is further processed into whey permeate powder. There is some variation in quality of the whey permeate powder, and it is an assumption that deviation in quality may be due to a variation in the raw material (whey permeate). This thesis has therefore studied how variation in the composition of whey permeate and some processing factors may affect the quality of whey permeate powder. It has been conducted two different attempts to better understand factors that affect the quality of whey permeate powder.