Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorSvihus, Birger
dc.contributor.advisorLøvland, Atle
dc.contributor.authorLøvkvam-Køster, Maiken Caroline
dc.date.accessioned2018-08-20T11:23:36Z
dc.date.available2018-08-20T11:23:36Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2558539
dc.description.abstractNæringsstoffene jod, selen, jern og vitamin D kan være utfordrende å innta nok av i den norske befolkningen. Disse næringsstoffene finnes i betydelige mengder i egg, og det har derfor blitt studert om man kan manipulere innholdet. For å øke innholdet kan næringsstoffene tilsettes i fôret til høns. Ved jodtilsetning økes jodinnholdet ytterligere med kaliumjodid (KI) enn kaliumjodat (KIO3), mens ved selenberikning øker selenmetionin (SeMet) seleninnholdet mer enn selenat. Ved jerntilskudd derimot kan andre tilstedeværende næringsstoffer interagere med jern og påvirke jerninnholdet i egg. Vitamin D kan tilsettes fôret som 25(OH)D3 eller vitamin D3, men vitamin D innholdet i egg kan også økes ved å utsette hønene for UVB lys. Dermed syntetiserer hønene vitamin D3 og vitaminet overføres til egget. Manipulering av høns med UVB lys ble derfor gjennomført i en eksperimentell pilotstudie. I pilotstudien ble høns eksponert for UVB lys i totalt 60 minutter hver dag. UVB lyset ble plassert nederst på burene under fôrtroene. Eggene ble samlet inn i tre omganger; 1) baseline i oktober, og etter UVB eksponering i 2) november og 3) januar. Studien viste >3 ganger økning av vitamin D3 etter UVB eksponeringen. Det ble ikke sett ytterligere økning av vitamin D3 innhold i egg etter 4 uker. Resultatene demonstrerte at UVB lys kan øke vitamin D3 innholdet betydelig i egg. Denne pilotstudien er et godt utgangspunkt for fremtidige vitenskapelige studier, for å undersøke hvilken betydning manipulering av vitamin D i egg kan ha på vitamin D statusen i den norske befolkningen.nb_NO
dc.description.abstractIntake of iodine, selenium, iron and vitamin D can be challenging in the Norwegian population. These nutrients are found in significant quantities in eggs, and therefore it has been studied if the content can be manipulated. The content can be increased by enrichment of the hens feed. Iodine content in egg is increased better by potassium iodide (KI) than potassium iodate (KIO3), while selenium methionine (SeMet) is better than selenate to increase the selenium content in egg. Enrichment of iron is dependent of other interaction compounds that can affect the iron content in egg. Vitamin D can be enriched in egg by adding 25(OH)D3 or vitamin D3 to the feed, or by UVB exposure of hens. The hens can thus synthesize vitamin D3 and the vitamin can be transferred into the egg. Therefore, an experimental pilot study was conducted. In the pilot study the hens were exposed to UVB light in total 60 minutes each day. The UVB light was placed at the bottom of the cages under the feed rows. The eggs were collected in three rounds; 1) baseline in October, and after UVB exposure in 2) November and 3) January. The study showed more than 3-fold increase of vitamin D3 after UVB exposure. There were no further increase in vitamin D3 content in eggs after 4 weeks. The results demonstrated that UVB light can increase the vitamin D3 content in eggs. This pilot study is a good starting point of future scientific studies, to investigate the importance of manipulation of vitamin D in eggs on vitamin D status in the Norwegian population.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsnb_NO
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.subjectUVB-lysnb_NO
dc.subjectNutrientsnb_NO
dc.subjectNæringsstoffernb_NO
dc.titleNæringsinnhold i egg : en teoretisk betraktning av mineralberikning og en pilotstudie på effekten av lys på vitamin Dnb_NO
dc.title.alternativeNutritional content of eggs : a theoretical consideration of mineral enrichment and a pilot study on the effect of light on vitamin Dnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.description.versionpublishedVersionnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Mathematics and natural science: 400nb_NO
dc.source.pagenumber77nb_NO
dc.description.localcodeM-MATnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal