Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorHolo, Helge
dc.contributor.authorDynda, Dorota Elzbieta
dc.date.accessioned2018-04-05T13:06:42Z
dc.date.available2018-04-05T13:06:42Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2492896
dc.description.abstractHovedmålet med denne oppgaven var å komme fram til en metode for å øke vitamin K2 innholdet i meieriprodukter. Arbeidet startet med utvikling av en analysemetode for måling av vitamin K2-innholdet i meieriprodukter. Dette var utfordrende fordi det på daværende tidspunkt ikke fantes en offisiell metode for måling av vitamin K2 i meieriprodukter. Det ble tatt utgangspunkt i en publisert metode fra Manoury et al. (2013) og det ble gjort endringer og tilpasninger. Det ble utviklet en High Performance Liquid Chromatography (HPLC)-metode som omfattet syrehydrolysetrinn etterfulgt av ekstraksjon med heptan. Den nye metoden ga en forenkling av prosedyren for prøveopparbeidelse samt 50% reduksjon i analysetiden ved HPLC sammenlignet med metoden til Manoury et al. (2013). Metoden er i tillegg enklere og raskere sammenlignet med metoder som bruker lipasebehandling (Koivu-Tikkanen, 2001). Metoden er mer effektiv og påviser mer vitamin K2 i produktene enn metoder brukt ved kommersielle, eksterne laboratorier. Metoden ble utviklet for kvantitativ måling av vitamin K2-innholdet i syrnet melk og ble testet på flere ulike fermenterte meieriprodukter og ost.nb_NO
dc.description.abstractThe main aim of this study was to develop a method for increasing vitamin K2 content in dairy products. The work started with the development of an analytical method for measuring vitamin K2 content in dairy products. This was challenging because there was no official method for measuring vitamin K2 in dairy products at that time. The new method was based on modifying the method of Manoury et al. (2013) and modifications and adjustments were made. A High Performance Liquid Chromatography (HPLC) method was developed, which included acidhydrolysis followed by extraction with heptane. The new method simplified the procedure for sample preparation and a 50% reduction in HPLC analysis time was achieved compared to the method of Manoury et al. (2013). The new method is faster and easier compared to published methods that use lipase treatment of samples (Koivu-Tikkanen, 2001). The method is more efficient and finds more vitamin K2 in the products than methods used by commercial external laboratories. The method was developed for quantitative measurement of vitamin K2 in fermented milk and was tested on several different fermented dairy products and cheeses.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsnb_NO
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleVitamin K2 i meieriprodukternb_NO
dc.title.alternativeVitamin K2 in dairy productsnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Mathematics and natural science: 400nb_NO
dc.relation.projectNorges forsknigsråd: 256331nb_NO
dc.description.localcodeM-IMPnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal