Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorOostindjer, Marije
dc.contributor.advisorAlmli, Valerie Lengard
dc.contributor.advisorEgelandsdal, Bjørg
dc.contributor.authorHoem, Helen
dc.date.accessioned2017-09-27T08:33:05Z
dc.date.available2017-09-27T08:33:05Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2456970
dc.description.abstractBackground: Food waste is one of today’s greatest threats against sustainability. One of the most important reasons for food waste generation in developed countries is the un-willingness of many consumers to buy or consume sub-optimal foods. This study investigated whether an app can contribute to changing consumers’ attitudes towards sub-optimal foods and support consumers in reducing household food waste. Methods: The study involved 150 participants distributed over three intervention groups based on their sociodemographic characteristics. The app intervention was designed based on a brain storming session and group interviews. One group received a targeted app with a special focus on preventing waste of dairy products (full app), the other a more general version of the app (light app) and the third a printed version of the app (paper). The app’s effect on household food waste reduction was compared between the groups after three weeks through an evaluation survey. Results: People attributed low usefulness of the app for wasting less food and there was no effect observed effect on attitude towards sub-optimal foods. There was no significant difference between the two app groups. However, the paper group was more likely to find the app useful than both app groups. 49 % of participants in the app groups experienced technical issues. Nevertheless, 25 % of participants across all groups reported to have attained talking to friends or family about food waste during the intervention period. Conclusion: This study tested whether an app can support consumers in reducing household food waste. The current study provides no evidence that an app can support people in reducing household food waste. However, it might raise awareness. The limited effect can partly be attributed to technical issues and lack of desired features mentioned by interview informants. An app might be useful for wasting less food in households, but further development of the app is necessary to investigate this possibility further.nb_NO
dc.description.abstractBakgrunn: Matsvinn er en av de største truslene mot en bærekraftig verden. En av de viktigste årsakene til matsvinn i den vestlige verden er at forbrukere i liten grad ønsker å kjøpe, eller konsumere, sub-optimale matvarer. Denne studien undersøkte om en app kan bidra til å endre forbrukeres holdninger til sub-optimale matvarer og benyttes som et verktøy for å redusere matsvinn i husholdningen. Metode: Studien involverte 150 deltakere fordelt over tre intervensjonsgrupper basert på deres sosiodemografiske egenskaper. Intervensjonen (app) var designet basert på idemyldring og gruppeintervjuer. Én gruppe mottok en app med spesielt fokus på forebygging av svinn av meieriprodukter, én gruppe mottok en mer generell versjon av appen, og én gruppe mottok appen i papirformat. Appens effekt på reduksjon av matsvinn i husholdninger ble evaluert etter tre uker ved bruk av et spørreskjema. Effekten ble sammenlignet mellom de tre gruppene. Resultater: Deltagerne i studien tilskrev appen lav nyttighet for å forebygge matsvinn, og det var ingen observert effekt på deres holdninger mot sub-optimale matvarer. Det var ingen signifikant forskjell mellom de to app-gruppene. Derimot var det mer sannsynlig at papir-gruppen oppfattet appen som nyttig enn app-gruppene. 40 % av deltagerne i app-gruppene opplevde tekniske problemer. 25 % av deltagerne, uavhengig av gruppe, rapporterte at de hadde startet å snakke med venner og familie om matsvinn i løpet av intervensjonsperioden Konklusjon: Denne studien undersøkte om en app kan fremme matsvinnforebyggende adferd i forbrukeres husholdninger. Resultatene ga ingen evidens for at en app kan hjelpe folk å redusere matsvinn i husholdningen. Likevel kan appen bidra til økt bevissthet om matsvinn. Den begrensede effekten kan delvis tilskrives tekniske problemer og mangler ved appen. En app kan være nyttig for å forebygge matsvinn i husholdninger, men videre utvikling av en slik app er nødvendig for å undersøke denne muligheten videre. nb_NO
dc.language.isoengnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsnb_NO
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.subjectCOSUSnb_NO
dc.titleThe potential of a smart phone app to support consumers in preventing household food wastenb_NO
dc.title.alternativePotensialet for en app til å støtte forbrukere i forebygging av matsvinn i hjemmetnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Teknologi: 500::Næringsmiddelteknologi: 600nb_NO
dc.source.pagenumber80nb_NO
dc.description.localcodeM-MATnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal