Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorEkeberg, Dag
dc.contributor.advisorAfseth, Nils Kristian
dc.contributor.authorFarstad, Paul
dc.date.accessioned2016-09-30T10:53:48Z
dc.date.available2016-09-30T10:53:48Z
dc.date.issued2016-09-30
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2412212
dc.description.abstractDet har i de siste få tiårene vært en økende interesse for bioaktive peptider. Bioaktive peptider er kortere proteinkjeder, som har vist seg for å ha noen gunstige egenskaper. De kan utvinnes fra alt av proteinholdige matvarer. Til nå har forskningen først og fremst vært på melk. Det finnes flere metoder for å kunne utvinne disse peptidene på, men denne oppgaven kommer til å omhandle enzymatisk hydrolyse for utvinning av peptider. I denne oppgaven ble det forsøkt å danne en kalibrering slik at en kan bruke fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) for å kunne gi et mål på proteinenes størrelse. Dette ble gjort med high performance liquid chromatography (HPLC) med størrelseskromatografi (SEC) som referansemetode. Først ble det utført hydrolyse av tre forskjellige hydrolysator-oppsett. Det er: 1) kyllingfilet i et begerglassoppsett, 2) kyllingfilet og 3) skjærebein av kylling i en ofte brukt hydrolysator. Disse prøvene ble analysert med verktøyene FTIR og HPLC SEC. Videre ble informasjonen fra begge kildene behandlet, validert og satt sammen ved hjelp av partial least square regression analysis (PLS) hvor det ble gjort et forsøk i å finne sammenhengen. Det viste seg at det er mulig å finne noen former for trender i valideringen og at det kunne være teoretisk mulig finne en sammenheng mellom de gitte kildene til informasjon. PLS-informasjonen endte opp med R^2 på 0.8 og oppover med bruk av parametre for molekylstørrelse og mengde mot informasjon fra FTIR. Likevel er det momenter som tyder på at metoden fortsatt trenger videreutvikling.nb_NO
dc.description.abstractIn the past few decades there has been a growing interest for bioactive peptides. Bioac-tive peptides are shorter chains of proteins which have proven to yield some advantageous propertie,s but the recent research has primarly been on milk. There are different methods by which peptides are prepared. This thesis is describing enzymatic hydrolysis in preparation of peptides. The intention of this thesis has been an attempt of making a calibration, thus obtaining means for potential qualitative and quantitative information about peptides, using Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR). As reference measureens High Performance Liquid Chromatography (HPLC) and Size Exclusion Cromatography (SEC) were used. The experiment framework is performing enzymatic hydrolosis with three different setups. Those setups were 1) using chicken filet in a bottle with beaker, 2) chicken filet in a commonly used hydrolysator and 3) cut chicken bone in a hydrolysator. The samples were analyzed by means of FTIR and HPLC SEC. Then the information from those tools were processed, validated and put together, using the statistical tool known as partial least square regression analysis (PLS), which makes qualified attempts of finding the correlation between data obtained from the different analyzing setups mentioned above. The overall, integrated result shows that it is possible to find trends in the validation process, and that it is theoretically possible to link information between the given information sources. The use of FTIR to monitor the hydrolosis process was proven to be possible with a R^2 value on 0.8 and upwards. However, from the information obtained from the experiment, it were shown that the hydrolosis process most likely needs further development.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.rightsNavngivelse-Ikkekommersiell 3.0 Norge*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/no/*
dc.subjectKyllingnb_NO
dc.subjectHydrolysenb_NO
dc.subjectFTIRnb_NO
dc.subjectSECnb_NO
dc.subjectHPLCnb_NO
dc.titleFra restmaterialer til verdifulle proteinprodukternb_NO
dc.title.alternativeFrom Rest Materials to Valuable Protein Productnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Mathematics and natural science: 400nb_NO
dc.source.pagenumber47nb_NO
dc.description.localcodeM- KBnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse-Ikkekommersiell 3.0 Norge
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse-Ikkekommersiell 3.0 Norge