Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorMikalsen, Camilla
dc.date.accessioned2016-03-30T13:39:45Z
dc.date.available2016-03-30T13:39:45Z
dc.date.issued2016-03-30
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2383167
dc.description.abstractHar måten egg blir vasket på innvirkning på den indre kvaliteten? Egg har en naturlig forsegling fra naturens side, skallet. Er skallet skittent, blir egget vasket. Noen ganger blir også rene egg vasket. Er dette med på å påvirke kvaliteten til egget? Og hva om eggene vaskes under ugunstige forhold? I forbindelse med denne masteroppgaven har 510 egg blitt vasket, under ulike forhold, for å undersøke nettopp dette. Hvilke innvirkning kan en forlenget vasketid, vask i skittent og kaldt vann ha på kvaliteten til konsumegg? Eggene, fordelt mellom naturlig rent og svært skittent skall, ble vasket i en bøttevasker med vaskemiddelet Rotosan, hvor vanntemperatur, vasketid og vannkvalitet var parameterne som ble endret. Hensikten var å se om vask som ikke fulgte retningslinjene hadde en annen effekt på eggkvaliteten, enn egg som ble vasket etter retningslinjene for eggvask, som er gitt av Animalia, KLF og Nortura. Eggene ble lagret i totalt åtte uker, med uttak og analyser av egg ved tid 0, 2, 4, 6 og 8 uker etter vask. Analysene av eggkvalitet inkluderte beregning av Haugh Unit (HU), pH-måling av hviten, mikrobiologiske undersøkelser av egg, samt en visuell vurdering av alle egg, hvor skallet ble sjekket for sprekker og skitt og innholdet i egget for fremmed lukt og evt. andre endringer som kunne oppstå ved lagring. Det ble også utført mikrobiologiske undersøkelser av vaskevannet. Det ble observert signifikante forskjeller i den indre kvaliteten til eggene, som følge av ulik vaskeprosedyrer, men det ble ikke i dette forsøket observert egg som råtnet etter ugunstig vask.nb_NO
dc.description.abstractDoes the way eggs are washed have impact on the intrinsic quality of eggs? Eggs are given a natural seal by nature, the shell. If the shell is dirty, the egg is washed. Sometimes even clean eggs are washed. Does this affect the quality of the egg? What if the eggs are washed under adverse conditions? In this thesis, 510 eggs have been washed, under various conditions, to examine just this. What impact can washing in dirty water, cold water and a longer time, have on the quality of consumption eggs? Two groups of eggs, very dirty and naturally clean were washed in a bucket washer using detergent Rotosan under various, washing-time, water temperature and water quality. The purpose was to see if the washing process that did not follow the guidelines “Eggvask” by Animalia, Nortura and KLF differed to the quality of eggs being washed according to the guideline. The eggs were stored in a total of eight weeks, with extraction and analyzes of eggs at time 0, 2, 4, 6 and 8 weeks after washing. The analysis of egg quality included calculation of Haugh Unit (HU), pH measurement of white, microbiology testing of eggs and wash water, as well as a visual assessment of all eggs. This included, checking the shell for cracks and dirt as well as the contents of the egg for foreign odors and other changes that would occur during storage. During the statistical analysis, significant differences in the inner quality of the eggs were observed. Rotten eggs were not observed. Not even if the eggs were washed under adverse conditions.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.rightsNavngivelse 3.0 Norge*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/no/*
dc.subjectEggnb_NO
dc.subjectVaskingnb_NO
dc.subjectKvalitetnb_NO
dc.subjectHUnb_NO
dc.subjectkonsumeggnb_NO
dc.titleVasking av konsumegg : effekten av vannkvalitet, vasketemperatur og vasketid på eggkvalitetennb_NO
dc.title.alternativeWashing of consumption eggs - Effect of water quality, water temperature and washing-time on egg qualitynb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Technology: 500::Food science and technology: 600nb_NO
dc.source.pagenumber80nb_NO
dc.description.localcodeM-MATnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse 3.0 Norge
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse 3.0 Norge