Termoresistente bakterier i melk
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2383161Utgivelsesdato
2016-03-30Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master's theses (KBM) [890]
Sammendrag
It is desirable to out find more out about the content of thermoresistant bacteria in the milk, that is milk that has been heat treated. In this study milk from 2 dairies was studied over a period of two months (August and September). It was desirable to find out how two different heat treatment temperatures for milk: pasteurization (72 ° C for 15 sec or 63 ° C for 30 min) and high temperature (100 ° C for 30 min), affects the microbiological composition of milk. It was of interest to determine which bacteria that were present in milk after incubation of the seeded samples at 30 ° C and 55 ° C, and if there was another bacterial flora after 13 days of storage, and whether there were any differences between dairy A and dairy B.
For analyzes carried out on mesophilic thermoresistant bacterial count, it was confirmed that milk from both dairies was within the EU’s regulations regarding the levels of bacteria in fresh pasteurized milk, this was also shown in pasteurized milk stored at 4 ° C for 13 days. As expected, no milk stored at 8 ° C within the EU’s regulations.
From heat-treatet milk in this study, a total of 8 different bacterial genera and 16 different species (8 species belonging to the genus Bacillus) was isolated. The 3 dominant genera were: Bacillus (72%), Aneurinibacillus (10%), and Kocuria (9%), whereas the other genera present represented ≤ 2% of isolates (Staphylococcus, Brevibacillus, Microbacterium, Brachybacterium and Streptococcus). As noted, the Bacillus genus represented several species throughout the experiment, in which Bacillus licheniformis was the most dominant at both outlets, also in milk stored for 13 days. There was hardly found B. cereus throughout the experiment. Regarding the bacterial genus Aneurinibacillus, only Aneurinibacillus thermoaerophilus found, while for thr genus Kocuria, Kocuria rhizophila isolated from heat-treated milk. Det er ønskelig å finne mer ut om innhold av termoresistente bakterier i melken, altså melk som
har vært varmebehandlet. For denne oppgaven ble melk fra 2 meierier undersøkt over en
tidsperiode på 2 måneder (august og september). Det var ønskelig å finne ut hvordan to
forskjellige varmebehandlingstemperaturer for melk: pasteurisering (72 °C i 15 sek eller 63 °C
i 30 min) og høytemperaturbehandling (100 °C i 30 min), påvirker melkens mikrobiologiske
sammensetning. Det var av interesse å finne ut hvilke bakterier som var til stede i melk etter
inkubering av utsådde prøver ved 30 °C og 55 °C, og om der var en annen bakterieflora etter 13
dager lagring, samt om der var noen forskjeller mellom meieri A og B.
For analyser utført på mesofilt termoresistent bakterietall ble det bekreftet at melken fra begge
meieriene var innenfor EUs reglement for innhold av bakterier i fersk pasteurisert melk, dette
ble også vist i pasteurisert melk lagret ved 4 °C i 13 dager. Som forventet var ikke melk lagret
ved 8 °C innenfor EUs reglement.
Totalt ble det isolert bakterier fra 8 forskjellige bakterieslekter og 16 forskjellige arter (8 av
artene tilhørende slekten Bacillus) fra varmebehandlet melk i denne studien. De 3 dominerende
slektene var: Bacillus (72 %), Aneurinibacillus (10 %), og Kocuria (9 %), mens de øvrige
slektene som var tilstede representerte ≤ 2 % av isolatene (Staphylococcus, Brevibacillus,
Microbacterium, Brachybacterium og Streptococcus). Som nevnt representerte Bacillus slekten
flere arter gjennom hele forsøket, der Bacillus licheniformis var den mest dominerende ved
begge uttakene, også i melk lagret i 13 dager. Det ble omtrent ikke ble funnet B. cereus gjennom
hele forsøket. For bakterieslekten Aneurinibacillus var det kun Aneurinibacillus
thermoaerophilus som ble funnet, mens for slekten Kocuria var det Kocuria rhizophila som ble
isolert fra varmebehandlet melk.