Identifisering og karakterisering av hydrogensulfidproduserende bakterier fra prosesseringsanlegg for laks
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2367001Utgivelsesdato
2015-12-04Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master's theses (KBM) [885]
Sammendrag
Målet med denne oppgaven var å identifisere bakterier som produserte hydrogensulfid (H2S), fortrinnsvis Shewanella, fra prosesseringsanlegg for laks, og undersøke deres karakteristiske egenskaper med på fokus på forringelse av kvaliteten til fisk og fiskeprodukter.
Bakterier som ble isolert fra prosesseringsanlegg for laks, og som produserte H2S, ble i hovedsak identifisert som Shewanella sp., etterfulgt av Aeromonas sp., og Morganella sp. Flere av bakteriestammene som ble undersøkt for karakteristiske egenskaper hadde potensiale for forringelse av kvaliteten til fisk og fiskeprodukter, med det var variasjon mellom stammene.
Det ble også identifisert stammer av Shewanella som ikke produserte H2S på jernagar med L- cystein og tiosulfat som svovelkilder. Bakteriestammer av Shewanella som ikke produserte H2S på jernagar ble observert å ha mindre potensiale for kvalitetsforringelse enn stammer som produserte H2S på jernagar, men med noen unntak. Bakteriestammer av Shewanella viste stor diverisitet for ulike tester, og det var liten entydig sammenheng med fylogenetisk tilhørlighet. Det ble allikevel observert at flere bakteriestammer nært beslektet Shewanella putrefaciens, og bakteriestammer av Aeromonas sp., og Morganella sp., viste stort potensiale for kvalitetsforringelse da de vokste ved 4 °C, i 1 % NaCl, og produserte illeluktende odører som H2S og trimetylamin (TMA). The goal with this assignment was to identify bacteria that produced hydrogen sulphide (H2S), preferably Shewanella, from processing plants for salmon, and investigate their characteristic abilities regarding spoilage of fish and fish products. Bacteria isolated from processing plants for salmon, and that produced H2S, was mainly
identified as Shewanella sp., followed by Aeromonas sp., and Morganella sp. Many of the bacteria strains that where investigated for characteristic abilities where shown to have spoilage potential, but it was variation between the strains. It was also identified strains of Shewanella that did not produce H2S on iron agar with L-cysteine and thiosulphate as sulfur sources. Shewanella strains that did not produce H2S on iron agar was observed to have less potential for spoilage than strains that did produce H2S, but with some exeptions. The Shewanella strains showed great diversity for different tests, and it was little unambiguous correlation with fylogenetic affiliation. It was still observed that several strains closely related to Shewanella putrefaciens, and strains of Aeromonas sp., and Morganella sp., showed most spoilage potential when they grew in 4 °C, in 1 % NaCl, and they produced foul odors like H2S and trimethylamine (TMA)