Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHaugen, Marion
dc.date.accessioned2014-11-03T12:39:19Z
dc.date.available2014-11-03T12:39:19Z
dc.date.copyright2014
dc.date.issued2014-11-03
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/225288
dc.description.abstractResearch conducted in other countries than Norway has shown an association between meat intake and colorectal cancer risk. The Norwegian Directorate of Health recommends limiting the intake of red and processed meat to 500 g/week based on this research. The nutritional value of Norwegian meat may differ in nutrients to meat from other countries because of breed and feed differences. In order to understand better the link to colon cancer observed in other countries the typical composition of Norwegian red meat should be better understood. The nutritional value of products is registered in the Norwegian Food Composition table. Calculating intake of various nutrients, declaration of food, research, teaching and nutrition politics are all based on the numbers of these tables. The values on minced meat have not been updated since 2005 and it is important to get updated numbers that can be used in e.g. health research. Updated numbers for the nutritional value and oxidation indicators (heme, DPPH, TBARS and total PV) of standardized 14% minced beef meat, measured 10 days post- slaughter, can be found in this thesis. Eighteen animals of the breed Norwegian Red Cattle were chosen based on the assumption that these animals were representative for the Norwegian meat intake. The variation in the data was identified and the average nutrition values were compared to values reported from other countries in food composition tables. The results showed a variation in following fatty acids, vitamins and minerals: C14:0, C16:0, C18:0, C16:1, C18:1trans, C18:1n-7, C18:1, n-9, C18:2trans, C18:2, CLA, C20:4, C18:3, cholesterol, iron, zinc, sodium, calcium, magnesium, phosphorous, potassium, selenium, iodine, retinol, β−carotene, α-tocopherol, γ- tocopherol, vitamin K1,, vitamin K2, thiamin, riboflavin, vitamin B6, pyridoxal, pyridoxine, pyridoxamine, niacin and vitamin B12. Norwegian minced meat fulfills the EU criteria for the following nutrient claims: ”a source of”: iron, phosphorus, potassium, niacin and vitamin B6 as well as the claim ”rich source of”: protein, zinc and vitamin B12. Compared with other countries the Norwegian minced meat has room for improvement regarding SFA content, n-6:n-3 ratio, calcium, magnesium, phosphorous, potassium, selenium, iodine, thiamin, riboflavin, vitamin B6, niacin and vitamin B12. Variation was also identified in all oxidation indicators. Norwegian minced meat contains on average 13.2 mg/100g hemin, has a TBARS level of 0.194 mg/kg, a DPPH value of 71.9% and a total peroxide value of 0.740 mmol/kg. Utenlandsk forskning har vist en mulig sammenheng mellom tykktarmskreft og kjøttinntak. Basert på denne forskningen anbefaler helsedirektoratet å redusere inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt til 500 g i uken. Næringsverdien til Norsk storfekjøtt kan være forskjellig fra andre land grunnet forskjeller i storferaser og fôr. For å bedre kunne forstå sammenhengen mellom tarmkreft og kjøtt observert i andre land burde den typiske sammensetningene til norsk rødt kjøtt bli bedre forstått. Næringsverdien til norske råvarer er beskrevet i Matvaretabellen. Deklarasjon av matvarer, forskning, undervisning og ernæringspolitikk tar utgangspunkt i disse tallene. Verdiene for kjøttdeig har ikke blitt oppdatert siden 2005 og det er viktig å skaffe oppdaterte tall som kan brukes i ernæringsforskning. Oppdaterte tall for ernæringsverdi og oksidasjonsindikatorer (heme, DPPH, TBARS og total PV) til 14 % standardisert kjøttdeig, målt 10 dager etter slakting, ble fremskaffet i denne oppgaven. Datagrunnlaget besto av 18 dyr av rasen Norsk Rødt Fe som antas å være representative for norsk kjøttinntak. Gjennomsnittet og variasjonen i datasettet ble identifisert og den gjennomsnittlige ernæringsverdien ble sammenlignet med tall fra utenlandske matvaretabeller. Resultatene viste at det var variasjon mellom følgende fettsyrer, vitaminer og mineraler: C14:0, C16:0, C18:0, C16:1, C18:1trans, C18:1n-7, C18:1, n-9, C18:2trans, C18:2, CLA, C20:4, C18:3, ukjente fettsyrer, kolesterol, jern, sink, natrium, kalsium, magnesium, fosfor, kalium, selen, jod, retinol, β−karoten, α-tokoferol, γ- tokoferol, vitamin K1, vitamin K2, tiamin, riboflavin, vitamin B6, pyridoxal, pydridoxine, pyridoxamine, niacin og vitamin B12. Norsk kjøttdeig oppfyller EU sine krav til å benytte næringsstoffpåstandene: ”kilde til”: jern, fosfor, kalium, niacin og vitamin B6 samt ”rik kilde til” protein, sink og vitamin B12 basert på gjennomsnittlig næringsinnhold. Sammenlignet med andre land har norsk kjøttdeig forbedringspotensialer når det kommer til SFA-innhold, n-6:n-3 ratio, kalsium, magnesium, fosfor, kalium, selen, jod, tiamin, riboflavin, vitamin B6, niacin og vitamin B12. Det ble også påvist variasjon i alle oksidasjonsindikatorene. Norsk kjøttdeig inneholder i gjennomsnitt 13,2 mg/100 hemin, har en TBARS på 0,194 mg/kg, en DPPH verdi på 71,9% og har en total peroxide verdi 0,740 mmol/kg.nb_NO
dc.language.isoengnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.subjectmeat beef nutrition oxidation indicatorsnb_NO
dc.titleThe nutritional value of Norwegian beef meatnb_NO
dc.title.alternativeErnæringssammensetningen til Norsk storfekjøttnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Technology: 500::Food science and technology: 600nb_NO
dc.subject.nsiVDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Nutrition: 811nb_NO
dc.source.pagenumber121nb_NO
dc.description.localcodeM-MATnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel