Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorAndreassen, Vivian
dc.date.accessioned2013-08-28T10:34:23Z
dc.date.available2013-08-28T10:34:23Z
dc.date.copyright2013
dc.date.issued2013-08-28
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/186502
dc.description.abstractHovedmålet med denne oppgaven var å finne ut om vaskemiddel og vaskemetode påvirket kvaliteten i konsumegg over tid. Eggene ble vasket i dysevask med vaskemidlene Asepto MT, Alkacip og DM CID og i bøttevask med vaskemidlene America, Rotosan og DM CID. Eggene ble deretter lagret ved 8 °C og analyser ble gjennomført 1, 28, 35 og 49 dager etter vasking. Analyser av eggkvalitet inkluderte blant annet pH-målinger, beregning av Haugh Unit (HU), og visuell vurdering. I denne oppgaven ble eggene vasket slik det er anbefalt av Animalia, Kjøttbransjens landsforbund (KLF) og Nortura. Kravene for vask av egg ble oppfylt med unntak av noen få utfordringer underveis, som blant annet besto av å oppnå riktig temperatur i vaskevann og skyllevann. Generelt påvirket verken vaskemetode eller vaskemiddel eggkvaliteten over tid. Det at eggene ble skylt eller ikke etter vasking hadde heller ingen effekt på kvaliteten. Det ble observert noen forskjeller i eggehvitens pH mellom kontrollgruppen og egg vasket med Rotosan og America ved tid 0, hvor vaskete egg hadde noe høyere pH enn egg fra kontrollgruppen. Det ble ikke observert lignende forskjeller i pH ved tid 1, 2 og 3, og dette kan skyldes at forskjeller i pH som måtte oppstå ved tid 0 jevner seg ut ettersom eggene blir eldre. Analysene som buffertest og desinfeksjonstest for vaskemidlene, samt mikrobiologiske analyser av vaskevannet viste at vaskemidlene har ulike egenskaper. America og DM CID kom dårligst ut av buffertesten, mens Alkacip utviste den beste bufferkapasiteten av dem alle. I de mikrobiologiske analysene av vaskevannet ble det funnet mest vekst i det skitne vaskevannet til America og DM CID (dysevask). Ingen av vaskemidlene ble godkjent i desinfeksjonstesten, der America kom dårligst ut med mest vekst. Fra et bakteriologisk standpunkt er risikoen ved å spise norske egg lav. Egg er godt rustet mot bakterier, og med både flere antimikrobielle proteiner til stede og med eggehvitens høye pH trives bakteriene sjelden. Konsumegg lagres heller ikke i lengre perioder og med riktig lagringstemperatur vil det sjelden oppstå problemer. Om gitte retningslinjer for vasking av egg følges, samt vaskemiddelets instruksjoner om dosering og temperaturanbefalinger, vil man i stor grad kunne unngå problemstillinger som bakteriell kontaminering og vaskemiddelinntregning. The main objective of this study was to determine whether detergent and washing method affected the quality of table eggs over time. The eggs were washed with the detergents Asepto MT, Alkacip and DM CID in the continuous egg washer, and with the detergents America, Rotosan and DM CID in the bucket wash. Following washing, the eggs were stored at 8 °C, and analyses were conducted 1 (time 0), 28 (time 1), 35 (time 2) and 49 (time 3) days after washing. Analyses of egg quality included pH measurements, calculation of Haugh Unit (HU), and visual assessment. In this study, the eggs were washed according to guidelines published by Animalia, Kjøttbransjens landsforbund (KLF) and Nortura. These requirements for washing eggs in a safe manner were fulfilled, with the exception of a few challenges occurring, which consisted of achieving the right temperature in the washing water and rinsing water. In general, neither the washing method nor the detergents were found to affect the egg quality over time. Whether the eggs were rinsed or not after washing, also did not affect the quality. Some differences were observed in the pH values for albumin between the control group and eggs washed with Rotosan and America at time 0. Washed eggs were observed to have a slightly higher pH values than eggs from the control group. Similar differences were not observed in the pH values for albumin at time 1, 2 and 3. The reason for this might be that as the eggs get older, differences in the pH value for albumin that may occur at time 0 get smaller. Analyzes like buffer test and disinfection test for detergents, and microbiological analyzes of washing water, revealed that the detergents have different properties. America and DM CID were found to have the worst buffer capacity, while Alkacip exhibited the best buffer capacity of all of the detergents. In the microbiological analysis of washing water, the dirty washing water with America and DM CID (continuous washer) was found to have the most growth. None of the detergents were approved by the disinfection test, and America came out worst with the most growth. From a bacteriological standpoint, the risk from eating Norwegian eggs is low. Eggs are well protected against bacteria because of its antimicrobial properties. Table eggs will not be kept for longer periods, and with proper storage temperature bacterias will rarely cause problems.no_NO
dc.description.sponsorshipAnimalia og Universitetet for miljø og biovitenskapno_NO
dc.language.isonobno_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.subjectKonsumeggno_NO
dc.subjectVaskemidlerno_NO
dc.subjectBøttevaskno_NO
dc.subjectDysevaskno_NO
dc.subjectVaskemetodeno_NO
dc.subjectTable eggsno_NO
dc.subjectWashing methodno_NO
dc.subjectDetergentno_NO
dc.titleVasking av konsumegg : effekt av vaskemetode og vaskemiddel på eggkvalitetno_NO
dc.title.alternativeWashing of table eggs -: effect of washing method and detergent on egg qualityno_NO
dc.typeMaster thesisno_NO
dc.subject.nsiVDP::Technology: 500::Food science and technology: 600no_NO
dc.source.pagenumber80no_NO
dc.relation.projectAnimaliano_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel