Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorRafdal, Siri
dc.date.accessioned2012-10-02T13:17:09Z
dc.date.available2012-10-02T13:17:09Z
dc.date.issued2012-10-02
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/186426
dc.description.abstractEn metode for syrekatalysert metylering av frie fettsyrer (FFA) assistert av mikrobølger ble utviklet, og sammenlignet med tradisjonelle oppvarmingsmetoder i vannbad. GC-MS ble benyttet for kvalitativ og kvantitativ analyse av fettsyre metylestere (FAMEs) i tre forskjellige standarder. Prosent utbytte av hver FAME ble beregnet fra deres respektive arealer mot arealet til en internstandard. Optimaliseringskurver ble laget for hver metode for å få en grafisk oversikt over utbyttene til de ulike FAMEs over tid. I del I av metodeutviklingen var presisjonen i analysene gode for FAMEs fra C14:0. C10:0 og C12:0 hadde store sprik i resultatene, og enkelte hadde RSD opp mot 100%, så disse ble ikke tatt med i videre beregninger. De øvrige FAMEs hadde relative standardavvik (RSD) under 10%, men med noen unntak. Best presisjon ble oppnådd ved 70W, med total RSD i metoden på 1,71%. I andre del ble en referansestandard med 20 ulike FFA av ulik lengdre og grad av umettethet derivatisert. Det ble tidlig oppdaget større avvik i resultatene i forhold til forventningene. Spesielt C22:0, C24:0, C22:1c 13 og C24:1c 15 fikk utbytter betydelig lavere enn forventet. Avvik ble også oppdaget i enkelte prøver, og da det kun ble preparert 3 paralleller per metode, kunne ikke presisjonen gjøres rede for. Jevnt over var det lave RSD, de fleste under 10%, men noen unntak. Ved sammenligning av totalt derivatisert mettet, enumettet, flerumettet samt totalt FAME i referansestandarder, var presisjonen dårlig med RSD større enn 10%. Det ble konkludert med at den innkjøpte referansestandarden hadde et annet mengdeforhold enn det som var oppgitt, og at beregnet vekt var høyere enn reell vekt, så en endelig konklusjon på metoden kunne ikke bestemmes. Ved mikrobølgemetode på korte og middels korte FFA, gikk det som forventet. FFA og FAMEs opp til C14:0 er mer flyktige enn de over, det er sannsynlig at det skjedde mye tap enten før, under og/eller etter metylering. Presisjonen var kun god før C16:0-C18:0, og på grunn av mye tap av kortere FAMEs ligger utbyttene over 100%. For en mer nøyaktig derivatisering må andre metoder benyttes. A method for acid catalyzed methylation of free fatty acids (FFA), assisted by microwaves was developed and compared with conventional heating methods by water baths. GC-MS was used for the qualitative and quantitative analysis of fatty acid methyl esters (FAMEs) in three different standards. Percentage yield of each FAME was calculated from their respective chromatogram areas against the area of an internal standard. Optimization curves were made to get a graphic view of the FAME’s yields over time. In part I of the method development, the precision of the analysis of FAMEs from C14:0 – C18:0 were good. C10:0 and C12:0 had a large discrepancy in the results, and some had RSD near 100%. These were not included in further calculations. FAMEs from C14:0 – C18:0 had RSD below 10%, with some exceptions. The best precision was obtained at 70W, with a total RSD of the method of 1,71%, and stable yield at 80 – 95% after 20 seconds with microwave irradiation. In the second part of the method development, a reference standard of 20 different FFA with different lengths and degrees of unsaturation was tested. Four different methods were used. It was observed rather early significant differences in yields relative to the expectations. In particular, C22:0, C24:0, C22:1c 13 and C24:1c 15 percentage yields were significantly lower compared to the other FAMEs, and relative to the expectations. Differences were also detected in some samples, and since it was only prepared three parallels per method, and only one injection of each sample, the precision could not be accounted for. Most FAMEs had RSD below 10%, but some exceptions were discovered. When comparing the average yields of saturated, monounsaturated and polyunsaturated FAMEs and total average yield of the reference standard, RSD’s greater than 10% was observed. It was concluded that the purchased reference standard had a different wt% of the FFA than firstly thought, and that the calculated weight was higher than the actual weight, so a final conclusion could not be determined. As expected, the acid catalyzed methylation of short and medium chain FA is not recommended. FFA and FAMEs up to C14:0 are more volatile than FFA and FAMEs with longer hydrocarbon chains, so loss before, during and/or after methylation is likely. The precision was good only for C16:0-C18:0, and average yields were greater than 100% due to loss of short and medium chain FA.no_NO
dc.language.isonobno_NO
dc.publisherNorwegian University of life Sciences, Ås
dc.subjectfettsyrerno_NO
dc.subjectmikrobølgerno_NO
dc.subjectmetyleringno_NO
dc.subjectlipidsno_NO
dc.subjectgas chromatographyno_NO
dc.subjectmethylationno_NO
dc.subjectmicrowavesno_NO
dc.subjectfatty acidsno_NO
dc.titleMikrobølgeassistert metylering av frie fettsyrer : analysert med GC-MSno_NO
dc.typeMaster thesisno_NO
dc.subject.nsiVDP::Technology: 500::Biotechnology: 590no_NO
dc.source.pagenumber91no_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel