• norsk
    • English
  • norsk 
    • norsk
    • English
  • Logg inn
Vis innførsel 
  •   Hjem
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Faculty of Chemistry, Biotechnology and Food Science (KBM)
  • Master's theses (KBM)
  • Vis innførsel
  •   Hjem
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Faculty of Chemistry, Biotechnology and Food Science (KBM)
  • Master's theses (KBM)
  • Vis innførsel
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Product quality in solar dried carrots, tomatoes and onions

Strøm, Kathrine
Master thesis
Thumbnail
Åpne
Product quality in solar dried carrots, tomatoes and onions.pdf (4.792Mb)
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/186369
Utgivelsesdato
2011-11-11
Metadata
Vis full innførsel
Samlinger
  • Master's theses (KBM) [742]
Sammendrag
Formålet med denne oppgaven var å undersøke hvordan to ulike typer soltørker påvirket

produktene som ble tørket, og egenskapene som ble undersøkt var vanninnhold, reduksjon i

L-askorbinsyre (L-AA), mineral- og proteininnhold, samt mikrobiologisk aktivitet. De to

tørkene benyttet i forsøket var en kabinettørke kun varmet opp av direkte solenergi med

naturlig luftgjennomstrømning, og en tunelltørke der et solcellepanel koblet til en vifte som

drev luft varmet opp av solen, over produktene som skulle tørkes.

Grønnsakene undersøkt var gulrøtter, tomater og løk. I tillegg til de nevnte undersøkelsene ble

gulrøttene behandlet med ulike typer forbehandling for å se hvordan dette påvirket

rehydrerings evnen og utseende på de tørkede prøvene. Tomatene ble tørket både som skiver

og båter for å se om det var mulig å produsere større biter av tomatene, da dette kunne vært et

nytt produkt på det lokale markedet.

Resultatene viste at det var en signifikant korrelasjon mellom vanninnhold og type tørke brukt

og produktene tørket raskere ved bruk av tunelltørken. Det var høyere mikrobiologisk

aktivitet i prøvene fra kabinettørken, og begge de nevnte faktorene kan ha vært et resultat av

høyere temperatur og lufthastighet i tunelltørken. Det ble også funnet vekst av koliforme

bakterier i noen av prøvene, og det kunne tyde på for dårlig hygiene ved behandling av

prøvene. Mugg og/eller gjærvekst ble sett i alle prøvene og dette kan være uheldig, da enkelte

muggarter kan danne toksiner under gunstige forhold.

Høyere temperatur var antagelig også grunnen til at høyere degradering av L-AA ble

observert i prøvene fra tunell tørken. Mineral og proteininnholdet i prøvene viste ingen klare

forskjeller mellom prøvene fra de to tørkene, men proteininnholdet kunne se ut til å være noe

høyere i tomatprøvene fra tunelltørken, sammenlignet fra samme prøver tørket i kabinettet.

Når en sammenlignet resultatene fra mineral analysen av grønnsakene i dette forsøket med

verdier oppgitt i matvaretabeller fra Norge og Tanzania, varierte mineralinnholdet i retning

høyere innhold av enkelte mineraler i noen av grønnsakene, mens verdiene var lavere for

andre mineraler og grønnsaker. Jordsmonnet grønnsakene ble dyrket i kan ha påvirket dette

utfallet. The purpose of this thesis was to investigate how two different types of solar dryers affected

the products that were dried, and the properties examined were water content, reduction in Lascorbic acid (L-AA), mineral- and protein content, and microbiological activity. The two

dryers used in the experiment was a cabinet dryer heated by direct solar energy and a tunnel

dryer with a solar panel connected to a fan who forced air heated by the sun, over the products

to be dried.

The vegetables studied were carrots, tomatoes and onions. Contents of L-AA, minerals and

proteins were examined and the microbiological quality of the products was evaluated. In

addition to the aforementioned studies were the carrots treated with various degree of pre

treatment to see how this affected the rehydration ability and appearance of the dried

samples. The tomatoes were dried both as slices and boats to see if it was possible to produce

larger pieces of tomatoes, as this could be a new product in the local market.

The results showed that it was a significant correlation between moisture content and type of

dryer used, and the products dried faster when using the tunnel dryer. There was a higher

microbiological activity in the samples from the cabinet dryer, and both these factors could

have been the result of higher temperature and air velocity in the tunnel dryer. It was also

found growth of coliform bacteria in some of the samples, which could indicate inadequate

hygiene in the treatment of the samples. Mold and/or yeast growth was seen in all samples

and this may lead to the presence of toxins produced by certain mold species. This growth

was consistent with previous studies of mold growth in dried products.

Higher temperature was probably also the reason for why higher degradation of L-AA was

observed in the samples from the tunnel dryer. Mineral and protein content of the samples

showed no clear differences between the samples from the two driers, but the protein content

could appear to be somewhat higher in tomato samples from the tunnel dryer, compared with

the same samples dried in the cabinet. When the results of the mineral analysis of the

vegetables in this experiment was compared with the values given in food tables from

Norway and Tanzania, some of the samples showed higher levels of certain minerals in some

of the vegetables, while values were lower for other minerals and vegetables. The soil

conditions where the vegetable was grown may have influenced this outcome.
Utgiver
Norwegian University of Life Sciences, Ås

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit
 

 

Bla i

Hele arkivetDelarkiv og samlingerUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifterDenne samlingenUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifter

Min side

Logg inn

Statistikk

Besøksstatistikk

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit