Undersøkelse av industrirelevant metodikk for hurtig kvantifisering av sukker i potet
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/186341Utgivelsesdato
2011-10-10Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master's theses (KBM) [942]
Sammendrag
I denne masteroppgaven ble forholdet mellom glukose- og fruktoseinnhold i potet undersøkt ved hjelp av High Performance Anion Exchange Chromatography med Pulsed Amperometric Detection (HPAEC-PAD) (se kapittel 3.1). Nøyaktigheten ved kvantitativ bestemmelse av sukker i potet for tre forskjellige hurtigmetoder ble også undersøkt. De tre hurtigmetodene var blodsukkermåler (BSM), reflektometer (RM) og Fourier-transform infrarød-spektroskopi (FT-IR). Innhold av glukose i potet ble brukt for å sammenligne analysemetodene, og HPAEC-PAD ble benyttet som referansemetode (se kapittel 3.2). To ulike prøveopparbeidings- metoder ble også sammenliknet for å undersøke om metodene påvirket resultatet for kvantitativ bestemmelse av glukose, fruktose og sukrose i potet. Den ene metoden var basert på potetjuice mens den andre metoden var basert på frysetørket potet (se kapittel 3.3).
Det ble ikke funnet noe konstant forhold mellom glukose- og fruktoseinnhold i potetsortene undersøkt. I følge resultatene i denne oppgaven kan dermed ikke innhold av det ene sukkeret predikeres ut fra målt innhold av det andre. Undersøkelsen av hurtigmetodene viste at ingen av metoden var like nøyaktig som referansemetoden. Reflektometer og FT-IR var mest nøyaktig, mens BSM var minst nøyaktig. Alle metodene kan derimot brukes for å gi relativt nøyaktig svar på innhold av glukose i potetjuice. For sammenlikningen av prøveopparbeidingsmetoder var det for få prøver til å si noe sikkert hvorvidt det var forskjell mellom metodene med hensyn til målt innhold av de ulike sukkerene.