En kvantitativ undersøkelse av eldre kvinners holdninger til matvareemballasje
Master thesis
View/ Open
Date
2012-10-12Metadata
Show full item recordCollections
- Master's theses (IPM) [204]
Abstract
Andelen eldre i samfunnet vil øke i tiden som kommer. Det er flere kvinner enn menn i den eldre
befolkningen. De fleste eldre bor hjemme og klarer seg selv. En av forutsetningene for å klare seg selv
er å kunne lage mat. Å lage mat innebærer flere ting, blant annet å kunne håndtere matvareemballasje.
Matvareemballasje kan være utformet slik at den kan være vanskelig å åpne. Dette kan være særlig
utfordrende for kvinner fordi de har svakere håndkraft enn menn.
Hensikt med studien
Hensikten med denne studien er å finne ut om utformingen av matvareemballasje er egnet for eldre
kvinner, og i hvilken grad de opplever den som brukervennlig og hva som evt. skal til for at den blir
det. Dette fordi jeg tror det har betydning for deres opplevelse av mestring.
Metode: Jeg har benyttet en kvalitativ metode, - med fokusgruppeintervju for å besvare oppgavens
problemstilling. Fokusgrupper er egnet til å produsere data om holdninger og meninger.
Resultater: De eldre kvinnene gav nyttig tilbakemelding på brukervennligheten av matvareemballasje. De gav
eksempler på gode og dårlige produkter. De forklarte hvordan de overkom vanskelig emballasje og
kom med råd til hvorledes god emballasje bør utformes. De vurderte noen utvalgte eksempler på
vanlig matvareemballasje i forhold til prinsippene for universell utforming og demonstrerte at disse
kunne avsløre gode og dårlige egenskaper ved emballasjen.
Konklusjon: Matvareemballasje har ikke nødvendigvis hatt fokus på brukervennlighet i utformingen. Dette kunne
de eldre kvinnene bekrefte ved å bidra med nyttige innspill til hvordan de vurderte ulike typer matvareemballasje og om hva som kjennetegner god matvareemballasje.