Browsing Faculty of Chemistry, Biotechnology and Food Science (KBM) by Title
Now showing items 546-565 of 1009
-
Kefir and kefir grains : diversity of chemical properties and microflora
(PhD Thesis;2012:30, Doctoral thesis, 2012)Kefir grains contain bacteria and yeasts embedded in a protein and polysaccharide matrix. They constitute the primary starter culture for kefir, a fermented milk drink with a complex sensory profile containing high amounts ... -
Kinetic and functional charaterization of a family 19 chitinase from Streptomyces coelicolor A3(2)
(Master thesis, 2014-08-06)The aim of this study was to obtain further insight in family 19 chitinases by carrying out a kinetic and functional characterization of a bacterial family 19 chitinase from Streptomyces coelicolor A3(2). There are many ... -
Kinetic investigations of the oxidative cleavage of oligomeric carbohydrates provide novel insights into the catalytic action of fungal lytic polysaccharide monooxygenases
(PhD Thesis;2021:61, Doctoral thesis, 2021)The lytic polysaccharide monooxygenases (LPMOs) are a recently discovered class of redoxactive mono-copper enzymes that catalyze the oxidative cleavage of glycosidic bonds in recalcitrant plant or chitin-based biomass, ... -
Kitin depolymerisering og selektiv hydrokarbonoksidasjon : enzymatisk foredling av naturressurser
(Master thesis, 2017)Kitin er et polysakkarid bestående av N-acetylglukosamin enheter som kobles sammen med β(1→4) glykosidbindinger. CBP21, en lytisk polysakkarid monooksygenase (LPMO), bryter glykosidbindinger i kitinpolymeren med en oksidativ ... -
Kjemiske og fysiske endringer i UHT-drikke lagret ved ulike lagringstemperaturer
(Master thesis, 2023)Melk er en viktig del av menneskets kosthold, og Norge er et av landene med høyest melkekonsum per innbygger på verdensbasis. Men store mengder melk kastes hvert år, og en måte å bidra i kampen mot matsvinn på er å øke ... -
Kjøkkenvaner og mattrygghet hos forbrukeren : fokus på krysskontaminering og hygiene etter håndtering av rå kylling
(Master thesis, 2018)Matbåren sykdom er et helsemessig og samfunnsøkonomisk problem. For å sikre trygg mat til alle, er det utformet en strategi som skal dekke hele matkjeden fra «jord/fjord til bord». Det er derimot vanskelig å kontrollere ... -
Knowledge-based methods handling complex dependency structures : applications to gene expression data
(PhD Thesis;2011:46, Doctoral thesis, 2011)Microarray gene expression data are usually associated with a large number of correlated variables measured on few samples. This type of data typically contain high levels of noise, and the biological signals may be difficult ... -
Ko-fermentering av surøl med bruk av kveik, Lb brevis og B. bruxellensis
(Master thesis, 2020)I denne oppgaven ble det utført et småskala vekstforsøk og et bryggeforsøk, for å undersøke om man ved bruk av kofermentering med kveik gjær, melkesyrebakterier og villgjær kan lage et surøl. Som har høy aromakompleksitet ... -
Kompostering av utvalgte nye organiske miljøgifter i biorest fra biogassprosessen
(Master thesis, 2021)The aim of this research was to carry out an established thermophilic-composting experiment to investigate the degradation of five different chemicals of emerging concern (CECs), namely Carbamazepine (CAR), Metoprolol ... -
Konjugativ overføring av IncK og IncI1 plasmider med blaCMY-2 til Escherichia coli og Serratia spp. under forhold relevante for kyllingproduksjonen
(Master thesis, 2016-08-10)Antibiotikaresistens er et økende problem på verdensbasis og utgjør en alvorlig trussel mot folkehelsen. AmpC β-laktamase (AmpC)-produserende Escherichia coli har blitt hyppig påvist i produksjonskjeden for slaktekylling. ... -
Konsistens i kvarg : betydning av utvalgte prosessparametere
(Master thesis, 2020)Hensikten med oppgaven var å undersøke om tørrstoffanrikning av melkebasen med kaseiner og native myseproteiner påvirker tekstur og konsistens i ultrafiltrert kvarg. I tillegg ble effekten av ulike kjølemetoder på kvargens ... -
Konsistens i rømme : effekt av proteinanrikning og eksopolysakkarid-produserende syrekultur
(Master thesis, 2018)Rømme produseres i dag i flere ulike varianter bestående av ulikt fettinnhold. Ved økende innhold av fett vil teksturen av rømme påvirkes, delvis på grunn av ustabile fettkulemembraner etter homogenisering. Fettkulemembranen ... -
Korrelasjoner mellom partikkelstørrelsesfordeling og funksjonelle egenskaper i melkepulver
(Master thesis, 2021)Målet med oppgaven var å identifisere korrelasjoner mellom partikkelstørrelsesfordelingen (PSD) og funksjonelle egenskaper i melkepulver. PSD har parameterne Dx10, Dx50 og Dx90 og de funksjonelle egenskapene er tetthet ... -
Kostholdet til unge norske kvinner klassifisert tilordnet NOVA klassifiseringen og de Amerikanske retningslinjene for kosthold (2020-2025)
(Master thesis, 2021)Et ubalansert kosthold med lav ernæringsmessig kvalitet og for høyt energiinntak er en av de største risikofaktorene for overvekt og fedme, samt flere ikke-smittsomme kostrelaterte sykdommer. Samtidig som forekomsten av ... -
Kva innsikt kan biometriske målingar gje om studentar si oppleving av statistikkundervisning?
(Master thesis, 2020)I dette prosjektet har ein freista å avdekkje samanhengar mellom personlegdomstypar og opplevinga av to undervisningsfilmar om same tema, men med forskjelleg innhald og oppbygning. Alle deltakarane fekk sjå begge filmane ... -
Kvalitet av mysepermeatpulver : effekt av utvalgte prosessparametre og variasjon i sammensetning av mysepermeat
(Master thesis, 2019)Mysepermeat er et biprodukt ifra myseproteinpulverproduksjonen, som i Norge blir videre prosessert til mysepermeatpulver. Industrielt opplever man en variasjon i kvaliteten på mysepermeatpulver, og det antas at dette kan ... -
Kvalitet på kalvebrissel : spektroskopisk, kjemisk og sensorisk karakterisering
(Master thesis, 2018)Kalvebrissel er ansett som en delikatesse i mange land, men lite utnyttet i Norge. Det er gjort lite forskning på brisselen, og det er ikke funnet noe litteratur om kvalitet på kalvebrissel. Brisselen er en kjertel lokalisert ... -
Kvalitet på rømme : effekt av pulveranrikning og eksopolysakkaridproduserende syrekultur
(Master thesis, 2019)Kvalitetsegenskapene til rømme anriket med forskjellige melkepulver og syrekulturer ble undersøkt for å øke forståelsen av rømmes kjemiske, reologiske og sensoriske egenskaper. Hensikten med oppgaven var å undersøke effekten ... -
Kvalitetsforandringer tidlig postharvest i brunalgen Saccharina latissima ved bruk av ulike lagringsmetoder
(Master thesis, 2019)Kultivering av makroalger er den raskest voksende sektoren innen akvakultur, makroalger har mange fordeler fremfor landvoksende planter, som en langt høyere vekstrate og bedre evne til å binde karbon. I tillegg vil dyrking ... -
Kvantifisering av mikro- og nanoplast i luft fra arbeidsmiljø
(Master thesis, 2022)Plast er i dag allestedsværende. I 2019 ble plastproduksjonen estimert til å ligge på 368 millioner metriske tonn. De siste årene har den toksikologiske nysgjerrigheten rundt de aller minste plastpartiklene, kategorisert ...