Browsing Faculty of Chemistry, Biotechnology and Food Science (KBM) by Title
Now showing items 480-499 of 1014
-
Improving food waste anaerobic digestion : effects of digestate recirculation, post-treatment and methane-methane serial digestion
(PhD Thesis;2018:53, Doctoral thesis, 2018)Anaerobic digestion of food waste generates two valuable products: digestate and biogas. Today, most food waste in Norway is incinerated because it is collected as mixed waste. Hence, a shift from incineration to anaerobic ... -
In planta and in vitro studies of interactions between different Fusarium species and the infection of Fusarium langsethiae in oats
(Master thesis, 2012-10-03)Abstract The genus Fusarium includes a diverse range of ascomycete fungi. Some species are known to cause Fusarium head blight (FHB) and other diseases on small grain cereals like oat, wheat and barley all over the world. ... -
In silico and in vitro studies of a non-commensal soil bacterium and its interactions with a mammalian host
(Master thesis, 2013-07-08)Methylococcus capsulatus (Bath) er en Gram-negativ, metanotrof bakterie. Til tross for at den aldri har vært beskrevet å være en del av tarmflora har M. capsulatus (Bath) vist seg å ha positive effekter ved inflammatoriske ... -
In silico exploration of stx2a-positive (STEC) and stx-negative Escherichia coli (STEC-LST)
(Master thesis, 2018)Escherichia coli er en harmløs bakterie som naturlig sameksisterer med mennesker og dyr i tarmen. E. coli-genomet er dynamisk og kan skape store interne endringer (rekombinasjon), overføre plasmider (konjugasjon), tilegne ... -
In vitro characterization of commercial and potential probiotic lactic acid bacteria : interactions with human cells
(PhD Thesis;2014:92, Doctoral thesis, 2014)Lactic acid bacteria (LAB), especially bacteria belonging to the genus Lactobacillus, are recognized as common inhabitants of the human gastrointestinal tract and have received considerable attention in the last decades ... -
In vitro digestion of caprine whey proteins by human gastrointestinal juices : Effect of whey hydrolysates and peptides on in vitro cell responses
(PhD Thesis;2011:70, Doctoral thesis, 2011)The objectives of this thesis were to characterise human gastrointestinal juices, to identify peptides produced after in vitro digestion of whey proteins by these juices, and to screen for immunomodulating properties of ... -
In vitro digestion of starch in barley : effects of boiling, fermentation and enzymatic treatment
(Master thesis, 2014-08-07)Grunnet et høyt innhold av bio-aktive komponenter som fenoliske syrer, blir bygg mer og mer benyttet som en funksjonell matingrediens. Prosessering, som fermentering og koking, kan føre til en frigjøring av disse fenoliske ... -
In vitro fordøyelse av margariner og smør : enzymatisk hydrolyse av lipider
(Master thesis, 2013-03-20)Sammendrag Smør og margariner er fettrike produkter som for mange er en naturlig del av det daglige kostholdet. En forutsetning for å kunne gjøre en ernæringsmessig vurdering av en matvare er å ha kjennskap til ... -
in vitro fordøyelse av ulike osteslag (ku og geit) : proteinnedbrytning og peptiddannelse gjennom fordøyelsen
(Master thesis, 2012-09-19)Melk er en kilde til energi, den gir essensielle aminosyrer og fettsyrer, og gir også vekstfaktorer til oppbygging av celler/membraner, nervevev og muskelvev. Kasein i melk og ost har stor betydning som næringsbestanddel ... -
In vitro fordøyelsesmodeller for studier av pankreatisk lipase inhibering av polyfenoler i bygg, brokkoli, solbær og rene plantestoffer
(Master thesis, 2012-09-11)Formålet med dette studiet var å studere påvirkningen av plantematerialer og rene plantestoffer på fordøyelsesenzymet pankreatisk lipase. Pankreatisk lipase er nøkkelenzym for hydrolyse av triglyserider til monoglyserid ... -
In vivo assessment of the gene encoding the membrane bound protease Eep, in virulence
(Master thesis, 2019)The increasing prevalence of antimicrobial resistance and the lack of innovation in developing new antibiotics has only emphasised the need to develop new antimicrobials. Therefore, research has focused on antimicrobials ... -
IncI1 resistance plasmids : studies on fitness cost, long-term stability, and shufflon rearrangements
(Master thesis, 2020)The plasmid-mediated spread of antibiotic resistance genes is considered a major dissemination pathway between related and non-related bacteria. IncI1 plasmids have been found to be carriers of a wide variety of bacterial ... -
Incorporation of branched stem-peptides in the cell walls of penicillin-resistant Streptococcus pneumoniae: which PBP is responsible?
(Master thesis, 2023)Streptococcus pneumoniae er et opportunistisk patogen som koloniseres i den øvre delen av respirasjonssystemet hos om lag 10% av verdens befolkning. Infeksjoner forårsaket av denne bakterien inkluderer mellomørebetennelse, ... -
Increasing sensitivity of a particle-enhanced turbidimetric immunoassay for quantitative analysis of calprotectin
(Master thesis, 2019)Calprotectin is a protein that is released by activated leukocytes and monocytes. Increased levels of the protein are found in patients with inflammatory and autoimmune conditions, including juvenile idiopathic arthritis ... -
Influence of Torula yeast (Candida utilis) as a Fishmeal replacer on rheological and physical qualities of pelleted shrimp feed
(Master thesis, 2017)Global shrimp farming is increasing and it has become the potential in many countries. Fishmeal (FM) has been the major protein sources due to its nutritional qualities as well its reasonable price. The constant FM supply ... -
Influensavirus A(H1N1) pandemi 2009 : studie av virusets egenskaper og vertsrespons i en tidlig pandemifase.
(Master thesis, 2012-09-12)Tidlig i 2009 ble en ny variant H1N1 influensa A, influensa A(H1N1)pdm09, med sannsynlig svineopprinnelse oppdaget å smitte mellom mennesker. Etter det første utbruddet i Mexico by i april 2009 vurderte WHO (World Health ... -
Infrarød spektroskopi for hurtig estimering av lipidkomponenter i havre
(Master thesis, 2012-08-06)Havre (Avenia Sativa) har mange interessante ernæringsmessige egenskaper og har blant annet det høyeste lipidinnholdet av kornartene. Majoriteten av lipidene er sunne en‐ og flerumettede fettsyrer som oljesyre, linolsyre ... -
Infrarød spektroskopi og størrelsesfordelingskromatografi for analyse av industrielt relevante parametere innen enzymatisk protein hydrolyse
(Master thesis, 2020)Matindustrirelevante parametere som grad av hydrolyse (DH %), gjennomsnittlig molekylvekt (Mw) og proteininnhold (Protein %) kan brukes for å effektivisere matproduksjonen, samtidig som det er med på å forbedre opplevelsen ... -
--Ingen tittel--
(Master thesis, 2022) -
--Ingen tittel--
(Master thesis, 2022)