Fôrrasjonens effekt på pH-verdien og VFA-konsentrasjonen i blindtarmen, samt insulin og glukose i blodet hos hest
Master thesis

View/ Open
Date
2015-07-02Metadata
Show full item recordCollections
- Master's theses (IHA) [318]
Abstract
Det har de siste årene vært et stort fokus på rasjonens effekt på hestens helse og prestasjon. Det er klare indikasjoner på at det er store fordeler med å gi mer fiber i forhold til sukker og stivelse i rasjonen til hest. En forståelse for hvordan stivelse og fiber fordøyes og hvordan endeproduktene omsettes i kroppen hos hest er essensielt, for å kunne utvikle fôrrasjoner som hindre utvikling av fôringsrelaterte helseproblemer. Formålet med oppgaven var derfor å se på fordøyeligheten til ulike fôrråvarer i fôrrasjonen til blindtarmsfistulerte hester og hvordan rasjonene påvirket glukose og insulin i blodet og pH-verdien og VFA-konsentrasjonen i blindtarmen. Endring i pH-verdi, VFA-konsentrasjon i blindtarmen og insulin og glukose i blodet ble sammenlignet for å undersøke effekten av fôrrasjon på hestens insulin- og glukoseverdier i blodet og gjæringsforløpet i blindtarmen. Studiet brukte fire blindtarmsfistulerte hester og tarm- og blodprøvene ble tatt opptil 8 timer etter fôring. Det ble gjort totaloppsamling av gjødsel i 4 døgn for å finne fôrråvarenes apparente total fordøyelighet. Hestene ble gitt fire forskjellige fôrrasjoner (høyrasjon, byggrasjon, lusernerasjon, eplepulprasjon) i fire perioder. Det førte til signifikante forskjeller mellom rasjonenes påvirkning på insulin og glukose. Byggrasjonen hadde størst påvirkning på insulinverdiene, men høyrasjonen hadde størst svingninger i glukosekonsentrasjonen. Det viser at ved lite glukose i blodet vil leverglykogen brytes ned og pumpes ut i blodet. Det fører til store svingninger i blodet som ikke er å foretrekke hos hest. Byggrasjonen hadde størst påvirkning på pH-verdien i blindtarmen, som skyldes fermentering av stivelse i blindtarmen. pH-verdien falt imidlertid ikke så lavt som tidligere målt og det konkluderes med at 1,4 g stivelse/per kg kroppsvekt er en akseptabel mengde i en fôrrasjon. Det ble videre målt forskjeller i påvirkning på gjæringsforløpet i blindtarmen, men forskjellene skyldes i all hovedsak passasjehastigheten i tarmen. Dette studiet gir et grunnlag for forståelse for hvordan enkelte fôrråvarer påvirker pH-verdien og gjæringsforløpet i blindtarmen og insulin- og glukoseverdiene i blodet.