Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorAhlstrøm, Øystein
dc.contributor.advisorTauson, Anne-Helene
dc.contributor.authorTjernsbekk, Maria Therese
dc.date.accessioned2020-11-24T09:53:25Z
dc.date.available2020-11-24T09:53:25Z
dc.date.issued2020-11-24
dc.identifier.isbn978-82-575-1395-5
dc.identifier.issn1894-6402
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2689265
dc.description.abstractDetermination of protein and amino acid (AA) digestibility is essential for protein quality evaluation of dog foods, and should preferably be measured as standardized ileal digestibility (SID). Assessment of protein utilization in the body, through measures like nitrogen (N) balance and protein efficiency ratio (PER), will provide valuable additional information on the bioavailability of protein in extruded dog foods. However, use of dogs in experimental studies is considered ethically questionable. In particular, ileal digestibility determination in dogs is debatable, as invasive methods like ileal cannulation or euthanization are required. Finding and testing of alternative, non-invasive methods is, therefore, important. Use of animal models could be such an alternative. The need for reliable methods for protein quality evaluation of dog food is emphasized by the great variation in AA composition and bioavailability known to occur between animal protein ingredients applied in such foods. The main objective of this thesis was to provide more knowledge about the protein quality of animal protein ingredients used in extruded dog food, by use of mink (Neovison vison) as a model species for the dog (Canis familiaris).nb_NO
dc.description.abstractBestemmelse av protein- og aminosyrefordøyelighet er vesentlig ved evaluering av proteinkvalitet i hundefôr og bør fortrinnsvis måles som standardisert ileal fordøyelighet (SID). Vurdering av proteinutnyttelse i kroppen, ved hjelp av mål som nitrogenbalanse og “protein efficiency ratio” (PER), vil gi verdifull tilleggsinformasjon om biotilgjengelighet av protein i ekstruderte hundefôr. Bruken av hunder i eksperimentelle forsøk er imidlertid regnet som etisk betenkelig. Bestemmelse av ileal fordøyelighet hos hunder er spesielt omstridt, siden dette krever invasive metoder som kannulering av tynntarm eller avlivning. Det å finne og teste alternative, ikke-invasive metoder er derfor viktig. Bruk av modelldyr kan være et slikt alternativ. Behovet for pålitelige metoder for å evaluere proteinkvalitet i hundefôr understrekes av den store variasjonen i sammensetning og biotilgjengelighet av aminosyrer (AA) som man vet forekommer mellom animalske proteinråvarer brukt i slike fôr. Hovedmålet med denne avhandlingen var å skaffe til veie mer kunnskap om proteinkvalitet i animalske proteinråvarer benyttet i ekstruderte hundefôr ved å bruke mink (Neovison vison) som modell for hund (Canis familiaris).nb_NO
dc.description.sponsorshipFelleskjøpet Fôrutvikling AS ; AgriPet AS ; MarinPet ASnb_NO
dc.language.isoengnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.relation.ispartofseriesPhD Thesis;2016:78
dc.rightsNavngivelse-Ikkekommersiell-IngenBearbeidelse 3.0 Norge*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/no/*
dc.titleProtein quality evaluation of animal protein ingredients applied in extruded dry dog food using mink (Neovison vison) as a model speciesnb_NO
dc.title.alternativeVurdering av proteinkvalitet i animalske proteinråvarer benyttet i ekstrudert tørrfôr til hund med mink (Neovison vison) som modellnb_NO
dc.typeDoctoral thesisnb_NO
dc.relation.projectInstitutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Felleskjøpet Fôrutvikling AS, AgriPet AS, MarinPet AS: 817163nb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse-Ikkekommersiell-IngenBearbeidelse 3.0 Norge
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse-Ikkekommersiell-IngenBearbeidelse 3.0 Norge