Protein quality evaluation of animal protein ingredients applied in extruded dry dog food using mink (Neovison vison) as a model species
Abstract
Determination of protein and amino acid (AA) digestibility is essential for protein quality evaluation of dog foods, and should preferably be measured as standardized ileal digestibility (SID). Assessment of protein utilization in the body, through measures like nitrogen (N) balance and protein efficiency ratio (PER), will provide valuable additional information on the bioavailability of protein in extruded dog foods. However, use of dogs in experimental studies is considered ethically questionable. In particular, ileal digestibility determination in dogs is debatable, as invasive methods like ileal cannulation or euthanization are required. Finding and testing of alternative, non-invasive methods is, therefore, important. Use of animal models could be such an alternative. The need for reliable methods for protein quality evaluation of dog food is emphasized by the great variation in AA composition and bioavailability known to occur between animal protein ingredients applied in such foods. The main objective of this thesis was to provide more knowledge about the protein quality of animal protein ingredients used in extruded dog food, by use of mink (Neovison vison) as a model species for the dog (Canis familiaris). Bestemmelse av protein- og aminosyrefordøyelighet er vesentlig ved evaluering av proteinkvalitet i hundefôr og bør fortrinnsvis måles som standardisert ileal fordøyelighet (SID). Vurdering av proteinutnyttelse i kroppen, ved hjelp av mål som nitrogenbalanse og “protein efficiency ratio” (PER), vil gi verdifull tilleggsinformasjon om biotilgjengelighet av protein i ekstruderte hundefôr. Bruken av hunder i eksperimentelle forsøk er imidlertid regnet som etisk betenkelig. Bestemmelse av ileal fordøyelighet hos hunder er spesielt omstridt, siden dette krever invasive metoder som kannulering av tynntarm eller avlivning. Det å finne og teste alternative, ikke-invasive metoder er derfor viktig. Bruk av modelldyr kan være et slikt alternativ. Behovet for pålitelige metoder for å evaluere proteinkvalitet i hundefôr understrekes av den store variasjonen i sammensetning og biotilgjengelighet av aminosyrer (AA) som man vet forekommer mellom animalske proteinråvarer brukt i slike fôr. Hovedmålet med denne avhandlingen var å skaffe til veie mer kunnskap om proteinkvalitet i animalske proteinråvarer benyttet i ekstruderte hundefôr ved å bruke mink (Neovison vison) som modell for hund (Canis familiaris).