Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorKrogstad, Tore
dc.contributor.advisorHeim, Michael
dc.contributor.advisorBleken, Marina Azzaroli
dc.contributor.authorSkår, Helge
dc.coverage.spatialNorway, Østfold, Tuneen_US
dc.date.accessioned2020-02-14T12:34:35Z
dc.date.available2020-02-14T12:34:35Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2641760
dc.description.abstractBefolkninga i verden er stadig økende. God jord og gjødsel er nødvendig for å kunne høste gode avlinger. Bruk av stenmjøl som jordforbedringsmiddel har lang historie, og har vært gjenstand for forsøk gjennom lang tid. Virkningen vil imidlertid kunne variere mye med uttakssted, tekstur og bruksområde. Denne oppgava skrives ut fra erfaringer etter startåret av et 5-årig feltforsøk, der stenmjøl fra 2 ulike pukkverk i Østfold spres på sur sandjord i Tune i Østfold, og ut fra aktuell litteratur om temaet. Det første året var svært tørt, og det var derfor få signifikante resultat å se, sjøl om det er gjort et bredt spekter av analyser av jord og avling. Analyser av stenmjølet sammen med funn gjort i tidligere forskning indikerer imidlertid at det bør kunne forventes signifikante resultat i løpet av de 5 åra forsøket er ment å vare. Dette vil være i tråd med erfaringer som konkluderer med at stenmjøl neppe er noen rask vei til gode avlinger, men kan gi et varig lager av viktige mineraler i jorda som kan bidra over flere år, spesielt på myr og sandjord utsatt for næringsmangel. Stenmjøl er et lovlig driftsmiddel i økologisk landbruk, og derfor spesielt interessant innafor denne landbruksretningen, men kan òg være aktuelt i konvensjonelt landbruk. For pukkprodusentene er det ofte et overflødig biprodukt forbundet med lagerkostnader. Å ta i bruk denne ressursen på en fornuftig måte vil derfor være til gjensidig nytte.en_US
dc.description.abstractThe world’s population is constantly increasing. Good soil and fertilizers are necessary to be able to harvest good yields. The use of different types of rock flour as soil improvement has a long history, and has been subject to trials through many years. The effects can still vary a lot with the origin of the material, the texture and the way of use. This master’s thesis is written from experiences after the first season of a 5-year field trial, where rock flour from 2 different quarries in Østfold is spread on acid sandy soil in Tune In Østfold, and from relevant literature on the subject. The first year was extremely dry, therefore few significant results could be seen, even though a wide range of analysis of soil and yields has been done. Analysis of the rock flour, together with findings in previous research, still indicate that significant results could be expected during the 5 years the trial is supposed to last. This will be in accord with experiences concluding that rock flour is no fast solution to obtain good yields, but can give a long-term supply of important minerals for several years, in particular on peat and sandy soils subject to nutrient deficiency. Rock flour is a legal input in organic farming, and therefore considered of special interest in this agricultural direction, but can also be of interest in conventional agriculture. In quarries, rock flour is often an excessive by-product associated with storage costs. Utilizing this resource in a reasonable way will therefore be of mutual interest.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleStenmjøl som jordforbedringsmiddel : feltforsøk med 2 lokale typer i Østfolden_US
dc.title.alternativeRock flour as soil improvementen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.versionsubmittedVersionen_US
dc.source.pagenumber90en_US
dc.description.localcodeM-PVen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal