Rapeseed co-products in pig diets : effects on nutrient and energy digestibility and metabolism
Abstract
The European pig industry is heavily dependent on imported protein feedstuffs, particularly soybean meal (SBM). Increased and more efficient use of locally produced protein sources, such as rapeseed (RS), could alleviate the dependency on imports and improve the sustainability and self-sufficiency of pig production in Europe. Because feed represents up to 70% of the total cost for pig producers, small improvements in feed efficiency (FE) when using rapeseed meal (RSM) could enhance production profitability. Digestive and metabolic efficiencies are key factors affecting the net FE in pigs. Alternative protein feedstuffs, including RSM, are typically more fibrous compared with SBM, and can contain other antinutritional factors that could compromise FE.
Two experiments were thus conducted to assess the effects of replacing SBM with RS coproducts on energy and nutrient digestibility and metabolism in pigs. The present thesis includes three papers, Papers I and II are based on data collected from Experiment 1 while Paper III is based on data collected from Experiment 2. Svineproduksjonen i Europa er i dag svært avhengig av importerte proteinråvarer, særlig soyamel (SBM). Økt og mer effektiv bruk av lokalproduserte proteinkilder, som rapsfrø (RS), kan redusere avhengigheten av importerte råvarer, og øke bærekraften og selvforsyningen av europeisk svineproduksjon. Fôret representerer opptil 70% av den totale kostnaden i svineproduksjonen, og dermed kan små forbedringer av fôreffektiviteten (FE) ved bruk av rapsfrømel (RSM) bidra til økt lønnsomhet for produsentene. Fordøyelighet og metabolisme er sentrale faktorer som påvirker omsetningen av næringstoffer hos gris. Alternative proteinfôrmidler, som RSM, er typisk mer fiberrike sammenlignet med SBM, og kan også inneholde andre anti-næringsstoffer som kan redusere fôreffektiviteten.
Det ble derfor gjennomført to forsøk for å vurdere effekten av å erstatte SBM med coprodukter av rapsfrø, på fordøyelighet og metabolisme av energi og næringsstoffer hos gris. Disse forsøkene er samlet i tre artikler i denne avhandlingen. Artikkel I og II er basert fra data fra det første forsøket, mens artikkel III er basert på forsøk nummer to.