A comparison of organic grass-clover silages from primary growth and regrowth in dairy cows
Doctoral thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2469394Utgivelsesdato
2017-12-06Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
The annual milk yield of Norwegian organic dairy cows increased by 18% in 2013 compared to 2007 levels. The increased milk yield in this period was achieved by increased levels of concentrate feed in the diet. Given that, at least 50% of the dry matter (DM) in the daily diets of organic dairy cows should consist of forage during the first three months of lactation and at least 60% during the remaining lactation, feeding of high-quality forages are foreseen to be the cornerstone for the future increases in milk yield. Organic primary growth (PG) silages are usually high in metabolizable energy (ME), and in contrast to conventionally produced PG silages, they are low in crude protein (CP). Lower concentrations of potentially degradable neutral detergent fiber (pdNDF) are known to decrease ME concentration in the regrowth (RG) compared to PG. However, the CP concentration of the organic RG is higher than that of the PG, reflecting an increased inclusion of legumes with higher levels of CP than grasses. The low legume inclusion in the PG silage reflects higher temperature requirements of legumes than grasses.
To the best of my knowledge, all previous studies on grass- and legume silages from PG and RG to dairy cows have focused on feeding strategies in conventional dairy systems. Research on organic forages has only dealt with grass-clover silages, with no particular focus on PG and RG. There seemed to be a need to study the combined impact of organic PG and RG silages on feed characteristics and dairy cow performances. Therefore, this study investigated the impact of organic PG and RG grass-clover silages on feed intake, fiber- and nitrogen (N) metabolism and milk production of dairy cows. Økologiske melkekyr i Norge har økt sin årlige melkeytelse med 18% mellom 2007 og 2013. Økningen er blitt oppnådd ved hjelp av en større kraftfôrandel i rasjonen. Minst 50% av tørrstoffet i økologiske fôrrasjoner til melkekyr skal komme fra grovfôr i de første tre månedene av laktasjonen og minst 60% i resten av laktasjonen. Derfor bør økt melkeytelse i fremtiden baseres på grovfôr av god kvalitet. Økologisk surfôr fra førsteslått (PG) har vanligvis høye nivåer av energi, men i motsetning til en konvensjonelt produsert PG, er den lav i råprotein (CP). Lavere konsentrasjoner av fordøyelig fiber (NDF) reduserer energikonsentrasjonen i gjenveksten (RG) sammenlignet med PG. En større andel belgvekster i økologisk RG øker konsentrasjonen av CP i forhold til PG. Belgvekster inneholder mer CP enn gress. Den økte andelen av belgvekster i RG beskriver belgvekstenes høyere temperaturbehov i forhold til gressarter.
Så langt jeg vet, har alle tidligere forsøk med fôring av surfôr med gress og belgvekster fra PG og RG til melkekyr hatt fokus på fôringsstrategier i konvensjonelle melkebruk. Forskning på økologisk fôr har bare studert gress-kløversurfôr, uten fokus på PG og RG. Det syntes å være et behov for å studere den kombinerte effekten av økologisk surfôr fra PG og RG på fôregenskaper og ytelse hos melkekyrne. Derfor så denne studien på effekten av økologisk gress-kløversurfôr fra PG og RG på fôropptak, omsetning av fiber og nitrogen (N) og melkeproduksjon hos kyr.