Show simple item record

dc.contributor.advisorBøe, Jan Kåre
dc.contributor.authorSeland, Magne Vikingsdal
dc.coverage.spatialNorwaynb_NO
dc.date.accessioned2017-11-06T13:31:22Z
dc.date.available2017-11-06T13:31:22Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2464298
dc.description.abstractSnøkrabbe(C. opilio) er en ny art i Barentshavet, og fisket etter snøkrabbe er sterkt voksende. Det er knyttet store forventninger til fangst og utbytte fra snøkrabbefiske i årenesom kommer, og det pågår i dag mye forskning og utvikling tilknyttet moderne fangstmetoder og prosessering av snøkrabber. En stor utgift ved dagens fiske er knyttet til innkjøp av agn, og målsettingen for denne masteroppgaven er å utrede, utvikle og designe en anordning for å redusere forbruket av agn ved snøkrabbefiske. I denne masteroppgaven er det utført et bakgrunnsstudium som kartlegger snøkrabbens fysiologi, dagens snøkrabbefiske og markedspotensialet for snøkrabbe. Prosjektet er gjennomført med integrert produktutvikling(IPD), en utviklingsmetodikk som fletter sammenelementer fra alle fasene i produktutviklingen. Seleksjoner i utviklingsarbeidet er gjennomført med Pughs metode, hvor alternativer rangeres opp mot hverandre basert på en poengscore fra ulike vurderingskriterier. I hele oppgaven er SCAMPER benyttet for å sikre kreativitet og nytenkning i utviklingsarbeidet. Det er redegjort for terminologi, aktuelle begreper og prosesstrinn i oppgaven, i tillegg er avgrensninger for arbeidet er stadfestet. Mekanismer for spredning av luktstoffer fra agn er undersøkt, og diffusjonsmekanismer som beskriver hvordan attraktanter diffunderer fra agn til omliggende sjøvann er beskrevet. Konseptutviklingen har startet med en produktspesifisering, hvor viktige produktegenskaper er fastslått. Funksjonsanalyse er utført, og konkurrerende løsninger er undersøkt. Videre i er det utarbeidet funksjonsalternativer, og gjennom Pughs metode, er det utført en seleksjon av konsept for videre arbeid. Gjennom ekstern produkttesting er det innhentet innspill og veiledning for det valgte konseptet fra en ekspertgruppe med bred fagkompetanse. Produktet er DAK-modellert, og produktarkitekturen er presentert med komponenter i sammenstillingstegninger og illustrasjoner av enkeltkomponenter. Det er utført en avgrenset strukturoptimering på utvalgte komponenter for å kontrollere spenninger og deformasjoner. Prosjektet har resultert i en angdispenser utviklet for å redusere forbruket av agn ved snøkrabbefiske. Agndispenseren er sylinderformet, med en bredde på 380 mm, en lenge på 930 mm og vekten er 15 kg. Hovedkomponentene i produktet er et sylinderskall, en gassfjær med påmontert stempel og en belg. Produktets funksjon baserer seg på at gassfjæren over tid presser belgen mot agnet, og på den måten frigjøres agn og attraktanter gjennom et perforert lokk. Det er utført en enkel kostnadskalkyle for produksjonskostnader ved prototype og serieproduksjon, og hovedkomponentene skal sprøytestøpes i nylon PA6. En markedspresentasjon med rendrerte fremstillinger av agndispenseren er utarbeidet, og det er utarbeidet en test-layout hvor forslag til fysiske tester av produktet er beskrevet. Avslutningsvis i rapporten er prosessen og resultatet evaluert, arbeidet konkludert og videre arbeid med agndispenseren er foreslått.nb_NO
dc.description.abstractSnow crab(C. opilio) is a new species in the Barents Sea, and shing for snow crabs is rapidly increasing. There are great expectations to the catch and income of snow crabs in the future, and therefore current research is focussing on modern and innovative catchingand processing methods of snow crabs. Since one of the largest expenses with shing snow crabs today is the bait, the aim of this thesis is to design and develop a device to reduce the consumption of bait in snow crab shing. For this master's thesis a background study was done to examine snow crabs' physiology. Snow crabs' market potential in the near future, and current methods used in snow crab shing, was also researched. The methodology used to combine elements from every phase of the product development was integrated product development(IPD). Pugh's method, a method where alternatives are ranked and compared based on scores from di erent criteria, was used for selection. SCAMPER was used to ensure creativity and innovative thinking in the product development. The di erent steps of the process, terminology, expressions and demarcations of the thesis are explained. Mechanisms for spreading the smell and avour of the bait are examined, as well as diffusion mechanisms that describe how attractants di use from the bait to surrounding seawater. The concept development started with a product speci cation, where important product characteristics were ranged. Function analysis was conducted, and competing solutions were examined. Functional alternatives were generated, and through Pugh's matrix a selection of concepts for further work were settled. External product tests were performed to gather information and guidance from an expert group with a wide expertise. CAD-software was used to model the product, and the product's architecture is presented with assembly drawings and illustrations of single components. Selected components have been examined with structural optimization to control tensions and deformations. The result from this project is a device designed to reduce the consumption of bait in snow crab shing. The device is cylindrically shaped with a maximum width of 380 mm, a maximum length of 930 mm and a weight of 15 kg. The main components of the product are a cylinder, a gas spring with a mounted piston and a bellow. The function of the product is based on the slow movement of the gas spring, that over time pushes the bellow towards the bait. The bait releases attractants when it is compressed towards a cap in the end of the cylinder. The costs of making a prototype, and the costs of series of productions, have been estimated. A market presentation with rendered illustrations of the bait dispenser is presented, and a layout for physical tests is proposed. Finally the process and results are evaluated, the work is concluded and further development of the bait dispenser is suggested.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsnb_NO
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.subjectSnøkrabbenb_NO
dc.subjectAgnnb_NO
dc.titleUtvikling av anordning for reduksjon av agnforbruk ved snøkrabbefiskenb_NO
dc.title.alternativeDevelopment of a device for reduction og bait consumption in snow crab fishingnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.description.versionsubmittedVersionnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Teknologi: 500nb_NO
dc.source.pagenumber153nb_NO
dc.description.localcodeM-MPPnb_NO


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal