Blar i Master’s theses (BioVit) på forfatter "Prestløkken, Egil"
-
Alkalisk havre til mjølkekyr : Effekt på mjølkeyting og kjemisk innhald i mjølk undersøkt i eit feltforsøk
Rønnekleiv, Jakob Andre (Master thesis, 2021)Denne oppgåva inneheld ein litteraturdel og eigne undersøkingar. Målet med oppgåva var å undersøke om alkalisk behandling av havre kan vere ein måte og auke produksjonen på mjølkekyr og samtidig oppretthalde ein høg ... -
Betring av NorFor-grovfôropptaksmodellen hos mjølkekyr ved bruk av tyggetidsregistrering
Øvreeide, Knut-Olav (Master thesis, 2019)Denne oppgåva inneheld ein teoridel og eigne undersøkingar. Teoridelen tek for seg tema omkring fôropptak, tyggeaktivitet og prediksjonsmodellar for fôropptak som er relevante for eige forsøk. Fôr er den største variable ... -
Bruk av alkalisk korn i kraftfôr til drøvtyggere : effekt på vommiljø og fordøyelighet
Kristensen, Åsmund; Fjeldberg, Ole Anders (Master thesis, 2018)This is a two part thesis consisting of a literature study, and a presentation and evaluation of two experiments on alkaline grain used in concentrates fed to dairy cows. The literature study contains a general presentation ... -
The effect of processing on physical and chemical quality of pelleted feeds for ruminants
Saqirengui, X (Master thesis, 2018)This study carried out to examine the effect of feed processing on physical quality of feedstuff and on rumen degradation rate of dry matter, protein and starch. Each of three feedstuffs, barley, maize, and soybean meal ... -
Effects of Candida utilis as a protein source and replacement of soybean meal and yeast with barley on feed utilization and nitrogen use efficiency in dairy cow diets
Heggen, Kristin (Master thesis, 2020)An increasing global population requires increasing sustainable food production. Today, protein from soybeans is used in concentrates to dairy cows. Climatic conditions make it difficult to grow soybeans and other protein ... -
Effects of extruded pellets on physical feed quality and digestion behavior in dairy cows
Niu, Puchun (Master thesis, 2018)This thesis consists of a literature study and a presentation of an experimental work. The literature review contains knowledge of raw ingredients, rumen digestion of starch and protein and feed processing techniques. The ... -
Effekt av prosessering på nedbrytning av tørrstoff og stivelse målt med ANKOM Daisy inkubator
Østraat, Katrine (Master thesis, 2018)Denne oppgaven består av litteraturdel og egne undersøkelser. Litteraturdelen gir en kort oversikt over drøvtyggerens fordøyelsessystem, hvordan den fordøyer fôr og hvordan fordøyelsesforsøk kan bli gjennomført. Fôrrasjonen ... -
Evaluation of feeding value of cereals and legumes for ruminants using in vitro gas production
Chao, Ke (Master thesis, 2020)This thesis consists of a literature background and laboratory experiment. The literature review contains knowledge of raw ingredients, ruminal digestion of nutrients and feed evaluation methods of ruminants. Feed quality ... -
Feeding behaviour of dairy cows fed a diet with protein derived from yeast (Candida utilis) compared with diets containing soybean meal and barley
Solhjem, Ingvild (Master thesis, 2020)Norwegian Red dairy cows (NRF) are fed mainly roughage, with supplemented concentrate feed to increase milk production. Concentrate feed contains approximately 50 % nationally sourced ingredients, while the rest are imported, ... -
Fordøying av fôrrasjonar til mjølkekyr målt med AIA og iNDF
Slåttelid, Linda Høyby (Master thesis, 2021)Kunnskap om næringsinnhaldet hjå fôr er fundamentalt for god fôrutnytting og effektiv mjølkeproduksjon. Fôr står for om lag 80% av dei variable kostnadane hjå mjølkegardane, og god fôrutnytting er essensielt for å skape ... -
Forekomst av sub-klinisk melkefeber hos Norsk Rødt Fe (NRF) : en pilotstudie ved Senter for husdyrforsøk
Brauti, Øystein; Nordbø, Elisabeth Riskedal (Master thesis, 2018)Denne oppgaven består av en teoridel og egne undersøkelser. I teoridelen blir ulik litteratur knyttet opp mot ubalanse i mineraltilførselen og risiko for utvikling av sub-klinisk melkefeber gjennomgått. Melkefeber er en ... -
Fôrinntak, ete- og drøvtyggingsåtferd hjå NRF kyr gitt ein fullfôrrasjon med gradert nivå av raudalgar (Asparagopsis taxiformis)
Nyløy, Emma (Master thesis, 2022)Denne oppgåva består av ein litteraturdel og ein forsøksdel. Litteraturdelen tek i hovudsak føre seg faktorar som påverkar ete- og drøvtyggingsåtferda til kyr, samt litt generelt om fordøyingssystemet, mjølkeproduksjon og ... -
In Vitro fermentation and In sacco degradation of the alkaline compound feeds in dairy cow diets
Muqier, X (Master thesis, 2021)The primary aim of this work was to test the in vitro fermentation kinetics and in sacco rumen degradation of different formulations of alkaline treated local grains in the dairy cattle diet, in contrast to soy-based ... -
Potensialet for å auka feittprosenten i mjølk hjå NRF gjennom fôring
Njærheim, Målfrid Grødem (Master thesis, 2021)Ein konsekvens av auka etterspurnad etter feittrike meieriprodukt er at TINE ønsker å auka feittproduksjonen ved å stimulera produsentane til å produsera mjølk med høgare feittprosent. Det er gjort gjennom auka tillegg- ... -
Potensialet til flis av bjørk som grovfôrerstatter til drøvtyggere undersøkt in vitro
Hval, Lars Martin (Master thesis, 2020)Denne oppgaven består av en teoridel og gjennomføringen av ett forsøk ved bruk av in vitro gass måling system. Litteraturdelen tar for seg de viktigste næringsstoffene til drøvtyggeren, samt nedbrytingen av disse og ulike ... -
Saccharina latissim in rations for dairy cows : effects on feed intake, milk yield and chemical composition of the milk
Ueland, Mary (Master thesis, 2022)As the world’s population is increasing, this sets demands to an increased food production. One way that Norwegian agriculture can meet these demands is to increase the use of naturally given resources in a sustainable ... -
Sammenligning av in vitro og in vivo fordøyelighet av surfôr hos drøvtyggere
Bondø, Ole Berner Strand (Master thesis, 2020)Det finnes ulike måter å undersøke fordøyelighet hos drøvtyggere. In vivo fordøyelighet måler fordøyelighet i levende dyr og anses som referansemetode ved fordøyelighetsforsøk. Metoden måler hvor mye av næringsstoffene som ... -
The use of Saccharomyces cerevisae CNCM I-1077 in feed for ruminants : effect on digestibility, rumen enviroment and methane emmission
Tonje, Eilerås (Master thesis, 2019)The main objective of this experiment was to evaluate the effect of adding live yeast (Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077) in rations to dairy cows in early lactation on apparent total tract digestibility, rumen physiological ...