Ny elektrisitetsforsyning av øya Myken på Helgelandskysten
Master thesis
View/ Open
Date
2014-09-04Metadata
Show full item recordCollections
- Master's theses (RealTek) [1863]
Abstract
Denne masteroppgaven undersøker alternativer for hvordan øya Myken bør forsynes med elektrisitet når den eksisterende sjøkabelen er forventet å nå sin endelige levetid i nær fremtid. To av de undersøkte alternativene omfatter lokal og selvforsynt elektrisitetsproduksjon; et dieselkraftsystem og et hybridsystem bestående av vindkraft og dieselkraft. I det tredje scenarioet vil en ny sjøkabel erstatte den eksisterende sjøkabelen. Det er vurdert til at nettselskapet vil være nødt til å opprettholde sin leveringsplikt til Myken så lenge det eksisterer en fastboende befolkning og aktiv næringsvirksomhet på øya.
Scenarioet som befatter utlegging av ny sjøkabel, som vil koble Myken til sentralnettet i Norge, ble fort avskrevet som beste mulighet for elektrisitetsforsyning av øya. Scenarioet vil gi langsiktige marginale energikostnader på nesten 4 kr/kWh for nettselskapet, og en netto nåverdi på -41 700 000 kr i løpet av den 50 år lange forventede levetiden til scenarioet. Den største ulempen knyttet til scenarioet er vurdert til å være de store, ugjenkallelige investeringskostnadene for sjøkabel, ettersom det er knyttet stor usikkerhet til det fastboende befolkningsgrunnlaget på Myken i fremtiden.
Det undersøkte dieselkraftsystemet har vist seg å gi omtrent likeverdige langsiktige marginale energikostnader som sjøkabelscenarioet (3,79 kr/kWh). Netto nåverdi for scenarioet på -18 000 000 kr er likevel mye høyere. Den korte forventede levetiden på 10 år og de lave investeringskostnadene til dieselkraftsystemet er vurdert til som positive faktorer for scenarioet, grunnet nevnte usikre befolkningsgrunnlag på Myken. Dersom det legges til grunn en fastboende befolkning og/eller aktiv næringsvirksomhet på øya i mer enn ti år fra prosjektets iverksettelse, er dieselkraftsystemet funnet til ikke å være det beste alternativet for ny elektrisitetsforsyning av Myken.
Av de undersøkte scenarioene har hybridsystemet vist seg å genere de laveste langsiktige marginale energikostnadene for energi (2,91 kr/kWh), og de største inntektene i form av kraftsalg, nettleie og salg av elsertifikater. Hybridsystemet har også vist seg å være alternativet som bidrar til de største negative konsekvensene for lokalmiljøet på Myken, hovedsakelig grunnet oppføring av den 45 meter høye vindturbinen i scenarioet. Dersom det legges til grunn at det vil eksistere en fastboende befolkning på Myken i mer enn 10 år fra iverksettelse av valgte scenario, er det funnet at hybridsystemet representerer det beste undersøkte alternativet til fremtidig elektrisitetsforsyning av Myken.
For hybridsystemet er det undersøkt til hvilken grad energilagring kan bidra til overføring av energi, samt å avlaste dieselgeneratorer i kraftsystemet. Det er konkludert med at batterier i hybridsystemet med tilgjengelig energi > 10 kWh vil redusere antall tomgangstimer og antall oppstarter for dieselgeneratorene, men ikke til hvilken grad. For å gjøre bedre vurderinger av dette kreves det et bedre datasett over kraftforbruk og vindhastigheter for øya.