Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorLichtenfeld, Kristin
dc.date.accessioned2011-11-02T14:57:53Z
dc.date.available2011-11-02T14:57:53Z
dc.date.copyright2011
dc.date.issued2011-11-02
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/189364
dc.description.abstractHøyt forbruk av frukt og grønnsaker har vist seg å være gunstig for menneskets helse, trolig på grunn av antioksidantinnholdet. Frukt er en viktig kilde til disse antioksidantene i norsk kosthold. Selv om epler innholder relativt små mengder antioksidanter sammenlignet med annen frukt, spiser nordmenn og europeere betydelige mengder epler, som i tillegg er tilgjengelig hele året. Siden antioksidantaktiviteten varierer med genetisk bakgrunn ble 15 historiske sorter analysert og sammenlignet i denne undersøkelsen. I tillegg ble en kommersiell norsk sort (’Aroma’) fra to lokaliteter undersøkt. De fysiologiske og biokjemiske egenskapene for alle sorter ble vurdert, og det ble beregnet en Streif-indeks for hver sort. Gjennom ekstraksjon med metanol ble det vunnet et ekstrakt for hver sort. Disse ble analysert for antioksidantaktivitet med FRAP-metoden (reduksjon av Fe3- til Fe2-) og innhold av totale fenoler med Folin-Ciocalteu-metoden. Videre ble innholdet av vitamin C bestemt gjennom HPLC-analyse. En signifikant forskjell mellom sortene ble oppdaget for hver analyse. Fire av de historiske sortene (’Høynes’, ’Bramley's Seedling’, ’Åkerø’, ’Laxton's Superb’) og ’Aroma’ fra Lofthus hadde signifikant høyest antioksidantaktivitet. ’Høynes’ og ’Bramley's Seedling’ hadde det høyeste innholdet av totale fenoler. Sorten med signifikant mest vitamin C var ’Bramley's Seedling’. For de to lokalitetene av den kommersielle norske sorten ble det funnet signifikant forskjell både for total antioksidantaktivitet og innhold av totale fenoler, men ikke for vitamin C-innhold. Sammenlignet med ’Aroma’ (Ås) hadde om lag halvparten av de undersøkte historiske sortene høyere verdier for både total antioksidantaktivitet og innhold av totale fenoler, og ca. 1/3 hadde høyere vitamin C-innhold. Det ble funnet en signifikant korrelasjon (96,8 %) mellom innhold av totale fenoler og antioksidantaktivitet. Korrelasjonen mellom vitamin C-innhold og total antioksidantaktivitet var lavere (9,1 %), men fortsatt mye høyere enn tidligere foreslått. Kort oppsummert kan det ut fra resultatene sies at i denne undersøkelsen vil ’Høynes’ og ’Bramley’s Seedling’ med sitt høye innhold av ernæringsmessige innholdsstoffer kunne være en viktig kilde til gener for fremtidig avling av verdifulle eplesorter.no_NO
dc.language.isonobno_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.subjectPomologino_NO
dc.subjectStreif-indeksno_NO
dc.subjectHistoriske eplesorterno_NO
dc.subjectAntioksidanterno_NO
dc.subjectFenolstofferno_NO
dc.subjectVitamin Cno_NO
dc.titleVurdering av kvalitet i historiske eplesorterno_NO
dc.title.alternativeQuality analyses of old apple cultivarsno_NO
dc.typeMaster thesisno_NO
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Agriculture disciplines: 910::Plant breeding, horticulture, plant protection, plant pathology: 911no_NO
dc.source.pagenumber96no_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel