• English
    • norsk
  • English 
    • English
    • norsk
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Dept. of Plant and Environmental Sciences (IPM) (closed for submissions from January 2014)
  • Master's theses (IPM)
  • View Item
  •   Home
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Dept. of Plant and Environmental Sciences (IPM) (closed for submissions from January 2014)
  • Master's theses (IPM)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vurdering av kvalitet i historiske eplesorter

Lichtenfeld, Kristin
Master thesis
Thumbnail
View/Open
MASTER KRISTIN LICHTENFELD.pdf (5.579Mb)
Permanent link
http://hdl.handle.net/11250/189364
Issue date
2011-11-02
Metadata
Show full item record
Collections
  • Master's theses (IPM) [203]
Abstract
Høyt forbruk av frukt og grønnsaker har vist seg å være gunstig for menneskets helse,

trolig på grunn av antioksidantinnholdet. Frukt er en viktig kilde til disse antioksidantene

i norsk kosthold. Selv om epler innholder relativt små mengder antioksidanter

sammenlignet med annen frukt, spiser nordmenn og europeere betydelige mengder epler,

som i tillegg er tilgjengelig hele året.

Siden antioksidantaktiviteten varierer med genetisk bakgrunn ble 15 historiske sorter

analysert og sammenlignet i denne undersøkelsen. I tillegg ble en kommersiell norsk sort

(’Aroma’) fra to lokaliteter undersøkt. De fysiologiske og biokjemiske egenskapene for alle

sorter ble vurdert, og det ble beregnet en Streif-indeks for hver sort. Gjennom ekstraksjon

med metanol ble det vunnet et ekstrakt for hver sort. Disse ble analysert for

antioksidantaktivitet med FRAP-metoden (reduksjon av Fe3- til Fe2-) og innhold av totale

fenoler med Folin-Ciocalteu-metoden. Videre ble innholdet av vitamin C bestemt

gjennom HPLC-analyse. En signifikant forskjell mellom sortene ble oppdaget for hver

analyse.

Fire av de historiske sortene (’Høynes’, ’Bramley's Seedling’, ’Åkerø’, ’Laxton's Superb’) og

’Aroma’ fra Lofthus hadde signifikant høyest antioksidantaktivitet. ’Høynes’ og ’Bramley's

Seedling’ hadde det høyeste innholdet av totale fenoler. Sorten med signifikant mest

vitamin C var ’Bramley's Seedling’. For de to lokalitetene av den kommersielle norske

sorten ble det funnet signifikant forskjell både for total antioksidantaktivitet og innhold av

totale fenoler, men ikke for vitamin C-innhold.

Sammenlignet med ’Aroma’ (Ås) hadde om lag halvparten av de undersøkte historiske

sortene høyere verdier for både total antioksidantaktivitet og innhold av totale fenoler, og

ca. 1/3 hadde høyere vitamin C-innhold.

Det ble funnet en signifikant korrelasjon (96,8 %) mellom innhold av totale fenoler og

antioksidantaktivitet. Korrelasjonen mellom vitamin C-innhold og total

antioksidantaktivitet var lavere (9,1 %), men fortsatt mye høyere enn tidligere foreslått.

Kort oppsummert kan det ut fra resultatene sies at i denne undersøkelsen vil ’Høynes’ og

’Bramley’s Seedling’ med sitt høye innhold av ernæringsmessige innholdsstoffer kunne

være en viktig kilde til gener for fremtidig avling av verdifulle eplesorter.
Publisher
Norwegian University of Life Sciences, Ås

Contact Us

Privacy policy
Powered by DSpace software

Service from Unit
 

 

Browse this CollectionIssue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsBrowse ArchiveCommunities & CollectionsIssue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us

Privacy policy
Powered by DSpace software

Service from Unit