dc.contributor.author | Lichtenfeld, Kristin | |
dc.date.accessioned | 2011-11-02T14:57:53Z | |
dc.date.available | 2011-11-02T14:57:53Z | |
dc.date.copyright | 2011 | |
dc.date.issued | 2011-11-02 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/189364 | |
dc.description.abstract | Høyt forbruk av frukt og grønnsaker har vist seg å være gunstig for menneskets helse,
trolig på grunn av antioksidantinnholdet. Frukt er en viktig kilde til disse antioksidantene
i norsk kosthold. Selv om epler innholder relativt små mengder antioksidanter
sammenlignet med annen frukt, spiser nordmenn og europeere betydelige mengder epler,
som i tillegg er tilgjengelig hele året.
Siden antioksidantaktiviteten varierer med genetisk bakgrunn ble 15 historiske sorter
analysert og sammenlignet i denne undersøkelsen. I tillegg ble en kommersiell norsk sort
(’Aroma’) fra to lokaliteter undersøkt. De fysiologiske og biokjemiske egenskapene for alle
sorter ble vurdert, og det ble beregnet en Streif-indeks for hver sort. Gjennom ekstraksjon
med metanol ble det vunnet et ekstrakt for hver sort. Disse ble analysert for
antioksidantaktivitet med FRAP-metoden (reduksjon av Fe3- til Fe2-) og innhold av totale
fenoler med Folin-Ciocalteu-metoden. Videre ble innholdet av vitamin C bestemt
gjennom HPLC-analyse. En signifikant forskjell mellom sortene ble oppdaget for hver
analyse.
Fire av de historiske sortene (’Høynes’, ’Bramley's Seedling’, ’Åkerø’, ’Laxton's Superb’) og
’Aroma’ fra Lofthus hadde signifikant høyest antioksidantaktivitet. ’Høynes’ og ’Bramley's
Seedling’ hadde det høyeste innholdet av totale fenoler. Sorten med signifikant mest
vitamin C var ’Bramley's Seedling’. For de to lokalitetene av den kommersielle norske
sorten ble det funnet signifikant forskjell både for total antioksidantaktivitet og innhold av
totale fenoler, men ikke for vitamin C-innhold.
Sammenlignet med ’Aroma’ (Ås) hadde om lag halvparten av de undersøkte historiske
sortene høyere verdier for både total antioksidantaktivitet og innhold av totale fenoler, og
ca. 1/3 hadde høyere vitamin C-innhold.
Det ble funnet en signifikant korrelasjon (96,8 %) mellom innhold av totale fenoler og
antioksidantaktivitet. Korrelasjonen mellom vitamin C-innhold og total
antioksidantaktivitet var lavere (9,1 %), men fortsatt mye høyere enn tidligere foreslått.
Kort oppsummert kan det ut fra resultatene sies at i denne undersøkelsen vil ’Høynes’ og
’Bramley’s Seedling’ med sitt høye innhold av ernæringsmessige innholdsstoffer kunne
være en viktig kilde til gener for fremtidig avling av verdifulle eplesorter. | no_NO |
dc.language.iso | nob | no_NO |
dc.publisher | Norwegian University of Life Sciences, Ås | |
dc.subject | Pomologi | no_NO |
dc.subject | Streif-indeks | no_NO |
dc.subject | Historiske eplesorter | no_NO |
dc.subject | Antioksidanter | no_NO |
dc.subject | Fenolstoffer | no_NO |
dc.subject | Vitamin C | no_NO |
dc.title | Vurdering av kvalitet i historiske eplesorter | no_NO |
dc.title.alternative | Quality analyses of old apple cultivars | no_NO |
dc.type | Master thesis | no_NO |
dc.subject.nsi | VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Agriculture disciplines: 910::Plant breeding, horticulture, plant protection, plant pathology: 911 | no_NO |
dc.source.pagenumber | 96 | no_NO |