• norsk
    • English
  • norsk 
    • norsk
    • English
  • Logg inn
Vis innførsel 
  •   Hjem
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Faculty of Science and Technology (RealTek)
  • Master's theses (RealTek)
  • Vis innførsel
  •   Hjem
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Faculty of Science and Technology (RealTek)
  • Master's theses (RealTek)
  • Vis innførsel
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Is the drinking water quality a risk factor for self-reported asthma? A Cohort of Norway study

Rolfsøn, Lene Christiansen
Master thesis
Thumbnail
Åpne
Lene Rolfsøn_masteroppgave.pdf (2.380Mb)
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/189261
Utgivelsesdato
2013-07-08
Metadata
Vis full innførsel
Samlinger
  • Master's theses (RealTek) [1993]
Sammendrag
Forekomsten av astma varierer verden over, og det spekuleres i om miljøfaktorer bidrar til utvikling av sykdommen. Vårt formål var å studere sammenhengen mellom naturlig forekommende klorid og andre bestanddeler i drikkevannet og risiko for astma. Klorid kan sammen med desinfeksjon av råvann, danne underklorsyrling og hypoklorittion, og dette kan potensielt bidra som årsak til astma.

Vi benyttet spørreskjemaer fra 52 547 deltakere i «Cohort of Norway» (CONOR) og fysiske -og kjemiske parametere fra 566 vannverk i Norge for å undersøke om det er en sammenheng mellom klorid og selvrapportert astma.

Vi observerte i vår studie at oddsen for å utvikle astma var 14 % (95 % Cl: 7 % -22 %) lavere for deltakere som konsumerte drikkevann med 8-11.99 mg/l klorid sammenlignet med deltakere som konsumerte drikkevann med mindre enn 3.99 mg/l klorid. Videre observerte vi at oddsen for å utvikle astma var 20 % (95 % Cl: 12 % -27 %) høyere for deltakere som konsumerte drikkevann med pH<6.5.

I denne befolkningsbaserte undersøkelsen fant vi at pH er en risikofaktor og klorid er en beskyttende faktor for selvrapportert astma i vår studiepopulasjon. Assosiasjonen mellom klorid og astma blir regulert av pH og vi spekulerer i om denne assosiasjonen styres av vannets mikrobiologi.
 
The prevalence of asthma varies worldwide and it is suggested that environmental factors contribute to the onset of the disease. Our aim is to study the association between naturally occurring chloride and other constituents in the drinking water and risk of asthma. Chloride, together with disinfection treatment in raw water, creates hypochlorous acid and hypochlorite, which could potentially contribute to cause asthma.

We used self-reported data from 52 547 participants in Cohort of Norway (CONOR), and physical- and chemical parameters from 566 waterworks in Norway to study association between chloride concentration and self-reported asthma.

Odds for developing asthma was 14 % (95 % Cl: 7 %-22 %) lower for participants consuming drinking water with 8-11.9 mg/l of chloride compared to participants consuming drinking water with less than 3.99 mg/l chloride. For participants consuming drinking water with pH<6.5, the odds for developing asthma was 20 % higher compared to participants consuming drinking water with pH>6.5 (95 % Cl: 12 %-27 %).

In this population-based study we found that pH in drinking water is a risk factor and chloride concentration is a protective factor of self-reported asthma among our study population. The association between chloride concentration and asthma is modulated by pH. We speculate if the association is governed by the microbiology of the drinking water.
 
Utgiver
Norwegian University of Life Sciences, Ås

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit
 

 

Bla i

Hele arkivetDelarkiv og samlingerUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifterDenne samlingenUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifter

Min side

Logg inn

Statistikk

Besøksstatistikk

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit