dc.description.abstract | Masteroppgaven er basert på litteraturstudie og feltarbeid. Hovedmålet med oppgaven var å finne
en optimal løsning på et husdyrbygg for melkeproduksjon for 120 kyr, hvor mekaniseringsgrad
og logistikk var i fokus. Det er tatt hensyn til både dyr og mennesker, og faktorer som velferd,
helse, arbeidsmiljø, tidsforbruk og logistikk i flytting av dyr.
Det har skjedd store forandringer i landbruket de siste årene. Innen melkeproduksjon går det i
retning færre, men større bruk (Statistisk sentralbyrå 2012). Utviklingen har gått fra båsfjøs til
løsdriftsfjøs. Mekaniseringsgraden har endret seg fra manuell, via mekanisert og nå til mye
automatisert. For å kunne designe et husdyrbygg er det viktig å tilpasse miljøet for dyrenes atferd
(Gjestang et al. 1999; Ruud et al. 2005). Lovene og retningslinjene i forskrift om hold av storfe
og tilhørende veileder skal følges ved enhver ombygging og bygging av nye fjøs (Landbruks- og
matdepartementet 2004).
Feltarbeid ble utført i Finland, Sverige og Norge og informasjon fra 22 fjøs ble innhentet i
perioden november 2012 til mars 2013. Fjøsene ble tilfeldig valgt ut for å få et vidt spekter av
forskjellige driftsformer. Intervju og omvisning ble utført på de forskjellige gårdene og røkter
var selv med og svarte på spørsmål.
Ved hjelp av feltstudie og litteraturstudie ble det prosjektert et husdyrbygg for 120 melkekyr.
Resultatet er utviklet til å være et optimalt fjøs for denne produksjonsstørrelsen under norske
forhold. Fjøset inneholder en viss grad av innendørs mekanisering. Utfôringen er automatisert
med en skinnegående fôrutlegger. Melkestallen er mekanisert og krever en person til stede for å
operere systemet. Gjødselsystemet inneholder derimot svært lite mekanikk, og er samtidig veldig
driftssikkert og krever lite tilsyn. Logistikken i dette fjøset er godt utarbeidet og har god flyt for
både dyr og røkter. Det er blant annet utviklet gode løsninger under flytting av dyr mellom
forskjellige dyrerom og evt ut og inn av produksjonen. Dette krever liten håndtering, liten
arbeidskapasitet og er derfor svært tidssparende. For å følge utviklingen innen melkeproduksjon
er fjøset utformet slik at evt utbygging og økning i dyretall enkelt kan utføres. The thesis is based on literature review and fieldwork. The main target of the thesis was to find
an optimal solution for a livestock farm with 120 dairy cattle, where mechanisation and logistics
were in focus. Both animals and humans are taken into account, as well as factors such as
welfare, health, safety, time consumption and logistics of shifting animals.
In recent years there have been major changes in agriculture. Milk production goes towards
fewer, but larger farms (Statistisk sentralbyrå 2012). There has been a development from tie
stalls to loose housing. The level of mechanisation has changed from manual, via mechanised to
automatic. In order to design a livestock building, it is important to customize the environment
for the animals behavior (Gjestang et al. 1999; Ruud et al. 2005). Any reconstruction and
construction of new barns must follow by the laws and guidelines of “Forskrift om hold av
storfe” (Landbruks- og matdepartementet 2004).
The field study has been carried out in Finland, Sweden and Norway, and information from 22
barns was collected from November 2012 to March 2013. The barns were randomly selected to
receive a wide range of different operating modes. Interviews and observations were carried out
on the various farms and the farmer himself answered questions.
Based on the field study and literature review a livestock farm for 120 dairy cows was
developed. The result is designed to be an optimal barn for the given production size under
Norwegian circumstances. The barn contains a certain degree of indoor mechanisation. Feeding
is automated with rail feeders. The parlor is mechanised and requires a person to operate the
system. The manure system is, however, less mechanised, very reliable and requires little
supervision. The logistic of this barn is well worked out and provides a good flow for both
animals and herd manager. Adjusted to the safety of animals and herd managers are good
solutions for shifting of animals between different areas into and out of the production
developed. It requires little handling, work capacity and is therefore very time-saving. In order to
follow developments in the dairy production the barn is designed to give the possibility further
extensions and increase in animal numbers can easily be performed. | no_NO |