Blar i Faculty of Chemistry, Biotechnology and Food Science (KBM) på forfatter "Østlie, Hilde Marit"
-
Detektering av betalaktamaser med utvidet spektrum (ESBL og karbapenemaser) i bakterier isolert fra akvatiske miljøer ved bruk av fenotypiske og genotypiske metoder
Bentsen Skaflem, Hedvig (Master thesis, 2018)Background: Antibiotic resistance is an escalating threat to the global health. Since the introduction of penicillin approximately 70 years ago, the development of resistance has increased along with the use of antibiotics. ... -
Effekt av Leuconostoc gasicomitatum på mikroflora i kittmodnet ost, og karakterisering av bakteriocinet leucocin H
Eidahl, Johanna Marie Lundesgaard (Master thesis, 2012-09-05)Leuconostoc gasicomitatum er én av flere bakteriocinproduserende melkesyrebakterier. Hos denne arten har man oppdaget produksjon av det sirkulære bakteriocinet leucocin H. Dette bakteriocinet har tidligere vist aktivitet ... -
Fermentering av exopolysakkaridproduserende bakterier : effekt på tekstur
Øyehaug, Frida (Master thesis, 2022)Det plantebaserte markedet er i stor vekst, og mange plantebaserte produkter består av ekstrudert planteprotein og teksturgivende tilsetningsstoffer. Derfor er det av interesse å undersøke alternative og mer skånsomme ... -
Fermentering med melkesyrebakterier av norskproduserte belgfrukter, og effekt på fytinsyreinnhold
Qiu, Lucy (Master thesis, 2020)Belgfrukter har vært en essensiell del av menneskets kosthold i århundrer som en god kilde til energi og næringsstoffer. Det har likevel vært en lite effektiv utnyttelse av planteproteiner fra belgfrukter i moderne tid med ... -
Funn av en kolistin-resistent bakterie, med en mulig induserbar klasse A-β-laktamase isolert fra utendørs miljø
Zhi, Yvonne Yiwen (Master thesis, 2019)Background: The abuse of antibiotics has become a global issue which leads to the development and spread of antibiotic resistance (AR) bacteria in the environment. β-lactams are the most commonly used antibiotic group. ... -
Growth, metabolism and beer brewing with kveik
Aasen, Nadia Marlen (Master thesis, 2020)In this thesis, the microbiological diversity of ten different types of kveik were studied. Strains of bacteria and yeast from the four kveiks Ørjasæter, Gausemel, Otterdal and Gamlegrua were isolated, sequenced and ... -
Ko-fermentering av surøl med bruk av kveik, Lb brevis og B. bruxellensis
Prytz, Elias Ernestus (Master thesis, 2020)I denne oppgaven ble det utført et småskala vekstforsøk og et bryggeforsøk, for å undersøke om man ved bruk av kofermentering med kveik gjær, melkesyrebakterier og villgjær kan lage et surøl. Som har høy aromakompleksitet ... -
Konjugativ overføring av IncK og IncI1 plasmider med blaCMY-2 til Escherichia coli og Serratia spp. under forhold relevante for kyllingproduksjonen
Ilag, Hanna Karin (Master thesis, 2016-08-10)Antibiotikaresistens er et økende problem på verdensbasis og utgjør en alvorlig trussel mot folkehelsen. AmpC β-laktamase (AmpC)-produserende Escherichia coli har blitt hyppig påvist i produksjonskjeden for slaktekylling. ... -
The microbial diversity of mesophilic starter cultures used in cheese production
Frantzen, Cyril (PhD Thesis;2017:96;, Doctoral thesis, 2017-11)For ages, humankind has preserved various foods by fermentation by lactic acid bacteria (LAB), and fermentation of milk to obtain cheese can be traced back to the domestication of cattle, at least seven millennia ago. ... -
Mikrobiota analyser av spontant fermenterte surdeiger av moderne hvete og urkorn
Paulsen, Johanne (Master thesis, 2021)Surdeigsmikrobiota har i flere tiår blitt studert på grunn av sin kompleksitet og sine interessante interaksjoner mellom gjær og bakterier. I denne oppgaven ble mikrobiota i fire ulike spontant fermenterte surdeigskulturer ... -
Mikrobiota, vekst og metabolismestudier av spontanfermenterte surdeiger av havre, bokhvete og quinoa
Leirvik, Vibeke (Master thesis, 2022)De siste tiårene er det gjort utallige studier på tradisjonelle surdeiger av hvete og rug. Det er godt dokumentert at surdeigsfermentering blant annet øker holdbarheten, bedrer tekstur, senker den glykemiske indeksen, gir ... -
Natural and lactic acid bacteria fermentations of pastes of soybeans and soybean-maize blends : effect on nutritional quality, microbial diversity, food safety and consumer acceptance
Ng'ong'ola-Manani, Tinna Austen (PhD Thesis;2014:84, Doctoral thesis, 2014)Traditional Malawian diets are predominantly maize-based and have been associated with widespread inadequate intakes of several nutrients. In addition to maize, legumes are an important source of protein and other nutrients ... -
Påvisning av multiresistent og ESBL-produserende uropatogen Escherichia coli (UPEC) i akvatisk miljø
Ytreøy, Oda Karin (Master thesis, 2019)The increasing prevalence of antibiotic resistant bacteria is a growing problem for the global public health. Among antibiotic drugs, β-lactams are the most widely used, but there is observed an increased resistance to ... -
Screening av miljøprøver for bredspektrede β-laktamaseholdige bakterier (ESBL og karbapenemaser) ved molekylærbiologiske og fylogenetiske undersøkelser
Støle, Maria (Master thesis, 2017)Background: The increase in antibiotic resistant bacteria is a major global threat against public health. Especially concerning is the elevated prevalence of multidrug resistance among clinically significant bacteria, such ... -
Screening for bredspektrede β-laktamaseholdige bakterier (ESBL og karbapenemaser) ved molekylærbiologiske og fylogenetiske undersøkelser i akvatisk nærmiljø
Solberg, Sissel (Master thesis, 2018)Antibiotikaresistens er en naturlig adaptiv prosess som har eksistert i miljøet i årtusener, men resistens kan ha blitt akselerert som følge av økt bruk og forekomst av antibakterielle midler i miljøet, og som følge av ... -
Vekst og metabolisme av Bacillus spp. i UHT-melk ved ulike lagringstemperaturer, med fokus på proteolytisk aktivitet
Hole, Rikke (Master thesis, 2017)Melk er veldig næringsrikt og har høy vannaktivitet og tilnærmet nøytral pH. Melk er dermed et utmerket miljø for vekst av mikroorganismer, spesielt bakterier. Kontaminasjon og vekst av sporedannende bakterier, slik som ... -
Vekst, metabolisme og hemming av mugg i surdeigsbrød ved bruk av melkesyrebakterier, propionsyrebakterier og kalsiumpropionat
Rygh, Mari Westbye (Master thesis, 2021)Mugg i bakverk er et problem som fører til høyt matsvinn. Innen industriell baking representerer mugghemmende bakteriekulturer et interessant alternativ til kjemiske konserveringsmidler. Baking med surdeig er en gammel ... -
Vekst, metabolisme og ølbrygging med gjær isolert fra sider og kveik
Kaasa, Christine Sverdrup (Master thesis, 2018)Gjær er en av bidragsyterne til aromakomponentproduksjonen i øl. Mengde aromakomponenter produsert av gjær avhenger blant annet av faktorerer som temperatur, pH, oksygentilgang og plato. Komponentene med størst innvirkning ... -
Vekst, metabolisme og ølbrygging med melkesyrebakterier og gjær
Kvam, Guro (Master thesis, 2017)Ølbrygging er et håndverk forbundet med lange tradisjoner, med røtter tilbake til det 12. århundrets Europa. Før dagens mikrobiologiske teknikker ble oppfunnet var all øl spontangjæret med en kompleks sammensetning av ulike ...