Blar i Faculty of Chemistry, Biotechnology and Food Science (KBM) på tittel
Viser treff 603-622 av 1009
-
The microbial diversity of mesophilic starter cultures used in cheese production
(PhD Thesis;2017:96;, Doctoral thesis, 2017-11)For ages, humankind has preserved various foods by fermentation by lactic acid bacteria (LAB), and fermentation of milk to obtain cheese can be traced back to the domestication of cattle, at least seven millennia ago. ... -
Microbiota composition and activity at different stages of the HIAS sewage phosphorus removal
(Master thesis, 2021)Phosphorus contamination from unprocessed sewage causes environmental damages through eutrophication in aqueous ecosystems. Certain biological wastewater treatment plants can remove phosphorus from the wastewater and recycle ... -
Microenvironment models and the effect of metformin on energy metabolism in cervical cancer cell lines
(Master thesis, 2021)Bakgrunn: På tross av gode prognoser for livmorhalskreft hvis oppdaget tidlig, får en tredjedel av pasienter med avanserte stadier tilbakefall etter behandling med kjemoradioterapi. Det er derfor et behov for å forstå ... -
Microporous polymer beads for chemical decontamination of organophosphorus nerve agents
(Master thesis, 2014-08-04)The objective of the work presented in this thesis was the development of reactive polymer beads for use as decontaminants of organophosphorus nerve agents. The physiological mode of action of nerve agents, which is the ... -
Microscopic examination of banana, potato, wheat and oat : influence of pre-digestive processing on cellularity and structure
(Master thesis, 2020)Cellularity has recently become a term that describes the cellular intactness of foods. Cellular structure has been studied in the context of texture and other sensorial aspects, as well as mentioned in studies focusing ... -
Mikrobiell kvalitet av melk gjennom verdikjeden : med fokus på Bacillus cereus
(Master thesis, 2017)Ved identifisering av total mikrobiota ved hjelp av kultur-uavhengige metoder ved utvalgte punkt i verdikjeden til lettmelk, og ved bruk av sjekkliste for ulike faktorer på gård, var det mulig å identifisere faktorer og ... -
Mikrobiologisk og sensorisk holdbarhet av kjøttpålegg under ulike lagringsbetingelser
(Master thesis, 2014-12-12)Hensikten med denne oppgaven var å undersøke sammenhengen mellom bakterieflora i produksjonsmiljø og i utvalgte typer varmebehandlet, skivet kjøttpålegg. Målet var å oppnå mer kunnskap om forringere tilstede i ... -
Det mikrobiologiske samfunnet ved biogassproduksjon. Et taksonomisk studie av mikroorganismer tilstede ved anaerob nedbryting av storfegjødsel og fiskeensilasje
(Master thesis, 2012-09-11)Sammendrag: Dette studiet har fokusert på det mikrobielle samfunnet i en biogassreaktor. Mikroorganismer som bakterier og archaea deltar i produksjon av biogass gjennom en prosess kalt anaerob nedbryting (anaerobic ... -
Mikrobiota analyser av spontant fermenterte surdeiger av moderne hvete og urkorn
(Master thesis, 2021)Surdeigsmikrobiota har i flere tiår blitt studert på grunn av sin kompleksitet og sine interessante interaksjoner mellom gjær og bakterier. I denne oppgaven ble mikrobiota i fire ulike spontant fermenterte surdeigskulturer ... -
Mikrobiota, vekst og metabolismestudier av rekesalat pakket i modifisert atmosfære (MAP)
(Master thesis, 2023)Maten vi spiser er sjeldent steril og kan inneholde mikroorganismer som finnes naturlig i råvarene, eller ved at de tilføres under bearbeiding og produksjon. I noen tilfeller kan mikroorganismer føre til dårlig kvalitet i ... -
Mikrobiota, vekst og metabolismestudier av spontanfermenterte surdeiger av havre, bokhvete og quinoa
(Master thesis, 2022)De siste tiårene er det gjort utallige studier på tradisjonelle surdeiger av hvete og rug. Det er godt dokumentert at surdeigsfermentering blant annet øker holdbarheten, bedrer tekstur, senker den glykemiske indeksen, gir ... -
Mikrobiotaproduserte kortkjedede fettsyrer i appetittregulering og fedme : en systematisk oversikt
(Master thesis, 2019)Obesity has gained worldwide epidemiological status, contributes to major health risks, and costs to society. For this reason, there is increasing interest for finding new methods to prevent and treat this disease. Obesity ... -
Mikrobølgeassistert derivatisering av triglyserider og frie fettsyrer, samt stabilitetsstudier av hydroksyfettsyremetylestere
(Master thesis, 2011-08-25)A method for acid catalysed microwave transesterification of triglycerides was developed with BF3 as catalyst. GC-MS was used for quantitative and qualitative analysis of fatty acid methyl esters (FAMEs) obtained after ... -
Mikrobølgeassistert metylering av frie fettsyrer : analysert med GC-MS
(Master thesis, 2012-10-02)En metode for syrekatalysert metylering av frie fettsyrer (FFA) assistert av mikrobølger ble utviklet, og sammenlignet med tradisjonelle oppvarmingsmetoder i vannbad. GC-MS ble benyttet for kvalitativ og kvantitativ ... -
Minimizing photooxidation in dairy products by tailor made light barrier properties in packaging materials
(PhD Thesis;2011:47, Doctoral thesis, 2011)Photooxidation is one of the major causes of food quality deterioration. Packaging is a common tool to protect against light and consequently prolong the shelf life of food. Transparent packaging materials are being widely ... -
Mitochondrial oxygen consumption and myoglobin redox stability in beef
(PhD Thesis;2012:14, Doctoral thesis, 2012)Myoglobin is the main pigment in meat and exists in three predominant states; deoxymyoglobin (DMb), oxymyoglobin (OMb), and metmyoglobin (MMb). The different myoglobin states are dependent on the production of mitochondrial ... -
Model-based integration of omics data for context-specific analysis of Atlantic salmon metabolism
(Master thesis, 2021)Metabolism is the set of biochemical reactions that occur within a living organism in or- der to maintain life and grow. Most of these reactions are catalysed by enzymes which are coded for by genes. Using existing ... -
Modellfordøyelse av ulike oster med humane enzymer - dannelse og identifisering av frie fettsyrer
(Master thesis, 2012-09-06)Sammendrag I denne oppgaven ble 6 ulike oster; Norvegia original, Norvegia lettere, Norvegia økologisk, Norvegia vellagret, Norvegia ekstra vellagret og Snøfrisk hvitost, fordøyd ved hjelp av human mage- og tarmsaft ... -
Modern sour beer production : mixed fermentations with yeast and lactic acid bacteria
(PhD Thesis;2019:104, Doctoral thesis, 2019)Traditional sour beers are produced by spontaneous, mixed fermentations where numerous yeast and bacterial species are involved. One of the traits that separate sour beers from other beers is the high concentration of ... -
Modulation of gut microbiota by pre/probiotics and the potential health promoting outcomes for the host
(PhD Thesis;2016:42, Doctoral thesis, 2020-11-19)Gut microbiota is considered an organ that co-develops with the host throughout its life. The composition and metabolic activities of gut microbiota are subjected to a complex interplay of the host genetics and environmental ...