Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorSchumpa, Sigrun
dc.date.accessioned2013-08-27T08:54:34Z
dc.date.available2013-08-27T08:54:34Z
dc.date.copyright2013
dc.date.issued2013-08-27
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/186197
dc.description.abstractSammendrag: Blindtarmens betydning og deres funksjoner hos den kommersielle slaktekyllingen er et fremdeles lite utforsket område. Det ble utført fôringsforsøk for å studere effekten av ulik diettsammensetning og fôringsregime på blindtarmens utvikling og innhold. Blindtarmprøver ble analysert for både partikkelstørrelse og stivelse. I en periode fra 7-34 dagers alder ble 207 slaktekyllinger (Ross 308) tildelt en hvetebasert diett med eller uten fytase, med eller uten havreskall, og fôret enten ad libitum eller tildelt måltider. Kyllinger fôret ad libitum, hadde kontinuerlig tilgang til fôr, mens de som ble måltidsfôret fikk tildelt fôret fire ganger daglig. Prøveresultatene fra 21 dag gamle kyllinger viste små forskjeller i blindtarmsutviklingen mellom de ulike behandlingene; ingen samspillseffekter ble observert. Tørt innhold i blindtarmene økte signifikant (P<0,05) når kyllingene ble måltidsfôret. Tørrstoffprosenten var signifikant lavere (P<0,05) for kyllingene som fikk dietten tilsatt fytase. Havreskall i dietten ga større mengde små partikler i blindtarmsinnholdet (Ø 26,6µm), enn finmalt fôr (Ø 31,2µm). Forsøksresultatene fra dag 34 viste lite effekt på blindtarmsinnhold etter 16 timer fasting. Stivelsesprosent økte signifikant 3 timer etter fôring. Det ble observert en signifikant nedgang (P<0,05) i tørrstoffprosenten i timene etter fôring. Vekt til tom blindsekk var signifikant høyere (P<0,05) hos kyllingene fôret med grovt strukturfôr. Det kan bli oppsummert at blindtarmen er lite påvirket av fôring. Blindtarmene ser ut til å ha en ”back-up”funksjon i tider med lite eller ingen fôrtilgang, ved å holde på næringsstoffer over lang tid, som kan forsyne kyllingen med livsnødvendig energi. Abstract: The importance and functions of the caeca in commercial broiler chickens a little researched area. In this study, feed trials were done to investigate the effect of different diet compositions and feeding regimes, on the development and content in the ceca. 207 broiler chickens (Ross 308) were given a wheat based diet with and without the enzyme fytase, with and without oat husks, and were either fed ad libitum or with limited feed. This was done in the period of age 7 – 34 days. The chickens fed ad libitum had constant access to feed, while the chickens limited feed were fed four times a day. The test results from 21 days old chickens showed small differences in caeca development between the different feed regimes. No interaction effects were observed. Dry matter content in the caeca increased significantly (P<0,05) when feed was limited. The dry matter percentage was significant lower (P<0,05) for chickens who were given feed with fytase. Oat husks in the diet gave a larger amount of small particles in the caeca content (Ø 26,6 µm), compared to finely ground feed (Ø 31,2 µm). Test results from day 34 showed to have little effect on caeca content after 16 hours period of fasting. The starch percentage increased significantly 3 hours after feeding; the percentage was highest for feed with oat husks. It was observed a significant decrease (P<0,05) in the dry matter percentage after feeding. The weight of empty caeca was significantly higher (P<0,05) in chickens fed with coarse structure feed. In summary, caeca is little affected by feeding. The caeca seems to have a "back-up" function for periods with little or no feed, by keeping nutrients for a longer period of time, which can supply the chicken with essential energy.no_NO
dc.language.isonobno_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.subjectcaecano_NO
dc.subjectblindtarmno_NO
dc.subjectbroiler chickenno_NO
dc.subjectslaktekyllingno_NO
dc.subjectcelluloseno_NO
dc.subjecthavreskallno_NO
dc.subjectparticle sizeno_NO
dc.subjectoathuskno_NO
dc.subjectpartikkelstørrelseno_NO
dc.titleUtvikling og funksjon av blindtarmer hos slaktekyllingerno_NO
dc.title.alternativeDevelopment and function of the caeca in broiler chickensno_NO
dc.typeMaster thesisno_NO
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Agriculture disciplines: 910::Animal feeding: 918no_NO
dc.source.pagenumber54no_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel