Utvikling og funksjon av blindtarmer hos slaktekyllinger
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/186197Utgivelsesdato
2013-08-27Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master's theses (IHA) [318]
Sammendrag
Sammendrag:
Blindtarmens betydning og deres funksjoner hos den kommersielle slaktekyllingen er et
fremdeles lite utforsket område. Det ble utført fôringsforsøk for å studere effekten av ulik
diettsammensetning og fôringsregime på blindtarmens utvikling og innhold. Blindtarmprøver
ble analysert for både partikkelstørrelse og stivelse. I en periode fra 7-34 dagers alder ble 207
slaktekyllinger (Ross 308) tildelt en hvetebasert diett med eller uten fytase, med eller uten
havreskall, og fôret enten ad libitum eller tildelt måltider. Kyllinger fôret ad libitum, hadde
kontinuerlig tilgang til fôr, mens de som ble måltidsfôret fikk tildelt fôret fire ganger daglig.
Prøveresultatene fra 21 dag gamle kyllinger viste små forskjeller i blindtarmsutviklingen
mellom de ulike behandlingene; ingen samspillseffekter ble observert. Tørt innhold i
blindtarmene økte signifikant (P<0,05) når kyllingene ble måltidsfôret. Tørrstoffprosenten var
signifikant lavere (P<0,05) for kyllingene som fikk dietten tilsatt fytase. Havreskall i dietten
ga større mengde små partikler i blindtarmsinnholdet (Ø 26,6µm), enn finmalt fôr (Ø
31,2µm). Forsøksresultatene fra dag 34 viste lite effekt på blindtarmsinnhold etter 16 timer
fasting. Stivelsesprosent økte signifikant 3 timer etter fôring. Det ble observert en signifikant
nedgang (P<0,05) i tørrstoffprosenten i timene etter fôring. Vekt til tom blindsekk var
signifikant høyere (P<0,05) hos kyllingene fôret med grovt strukturfôr.
Det kan bli oppsummert at blindtarmen er lite påvirket av fôring. Blindtarmene ser ut til å ha
en ”back-up”funksjon i tider med lite eller ingen fôrtilgang, ved å holde på næringsstoffer
over lang tid, som kan forsyne kyllingen med livsnødvendig energi. Abstract:
The importance and functions of the caeca in commercial broiler chickens a little researched
area. In this study, feed trials were done to investigate the effect of different diet compositions
and feeding regimes, on the development and content in the ceca. 207 broiler chickens (Ross
308) were given a wheat based diet with and without the enzyme fytase, with and without oat
husks, and were either fed ad libitum or with limited feed. This was done in the period of age
7 – 34 days. The chickens fed ad libitum had constant access to feed, while the chickens
limited feed were fed four times a day.
The test results from 21 days old chickens showed small differences in caeca development
between the different feed regimes. No interaction effects were observed. Dry matter content
in the caeca increased significantly (P<0,05) when feed was limited. The dry matter
percentage was significant lower (P<0,05) for chickens who were given feed with fytase. Oat
husks in the diet gave a larger amount of small particles in the caeca content (Ø 26,6 µm),
compared to finely ground feed (Ø 31,2 µm). Test results from day 34 showed to have little
effect on caeca content after 16 hours period of fasting. The starch percentage increased
significantly 3 hours after feeding; the percentage was highest for feed with oat husks. It was
observed a significant decrease (P<0,05) in the dry matter percentage after feeding. The
weight of empty caeca was significantly higher (P<0,05) in chickens fed with coarse structure
feed.
In summary, caeca is little affected by feeding. The caeca seems to have a "back-up" function
for periods with little or no feed, by keeping nutrients for a longer period of time, which can
supply the chicken with essential energy.